• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Nem elég mondogatni, hogy kevés az ápoló

Regionális hírek Forrás: MTI

Még a jogszabályi minimumfeltételek teljesítése esetén is kicsi az esély a megfelelő színvonalú ellátás biztosítására.

A szükségesnél lényegesen kevesebb az elhivatott szakápoló a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthonában, emiatt sérülhetnek a bentlakók jogai, az ombudsman Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez fordult - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint Székely László ombudsman munkatársai 2016 őszén keresték fel a Heves megyei otthont, amely egy 2012-ben elnyert európai uniós pályázat révén 150 lakóját költöztette ki a nagylétszámú intézményből környékbeli lakóotthonokba. Ezzel olyan folyamat kezdődött el, amely az érintetteknek biztosan, de a még az intézményben élő fogyatékos embereknek is garantálhatja emberi jogaik teljesebb gyakorlását, önálló vagy önállóbb életvitelüknek nyomán - hangsúlyozták.

Az alapvető jogok biztosa kiemelte: az intézményi férőhelyek kiváltása olyan komplex folyamat, amely az ellátás biztosítása mellett sok munkát, erőfeszítést és nem csekély szakmai elhivatottságot követel.

Az ombudsmani jelentés szerint az intézményben a szükségesnél lényegesen kevesebb az arra alkalmas, elhivatott és szakképzett ápoló. Az alacsony bérezés és a fizikailag rendkívül megterhelő munka, valamint a motiváció hiánya miatt egyre többen hagyják el a pályát, érezhető az egészségügyi és oktatási bérrendezés "elszívó hatása". Emiatt még a jogszabályi minimumfeltételek teljesítése esetén is kicsi az esély a megfelelő színvonalú ellátás biztosítására.

A dokumentumban kiemelték a betegszállítások példáját: az ellátottakat csak kísérővel viszi el a betegszállító a szakrendelőbe, így arra az időre viszont csökken a gondozási részlegeken dolgozók száma, ami megnehezíti a lakók ellátását. A helyzet jelentősen korlátozhatja az érintettek egészségügyi ellátáshoz való egyenlő esélyű hozzáférését, a szabad mozgáshoz, a helyváltoztatáshoz való jogát - mutatott rá az alapjogi biztos.

Az intézményben tapasztaltak emellett annak a lehetőségét is magukban hordozzák, hogy sérül a jogbiztonság követelménye, a mindenkit egyenlő mértékben megillető emberi méltósághoz való jog, az egyenlő bánásmód követelménye, a fogyatékossággal élők kiemelt védelmének állami kötelezettsége, továbbá nem teljesülnek a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményben foglalt előírások.

Elengedhetetlen a hiányok orvoslása olyan átfogó és hosszú távú stratégia alapján, amely kiterjed mind a fogyatékos, mind pedig az idős emberek ellátására - hívta fel a figyelmet az alapvető jogok biztosa, és ennek érdekében Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez fordult.

Legolvasottabb cikkeink