• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem várható szúnyogok által terjesztett járvány

Lapszemle 2019.07.22 Forrás: magyarnemzet.hu
Nem várható szúnyogok által terjesztett járvány

A déli országokba utazásról sem érdemes lemondani, hiszen rendkívül ritka, hogy valaki megfertőződjön.

Inkább ijesztgetésnek, mint valós veszélynek nevezte a szúnyogok által terjesztett betegségekről szóló híreket a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa. A nyugat-nílusi láz rendkívül ritkán fordul elő hazánkban, és az esetek túlnyomó részében nem okoz tüneteket. Az ázsiai tigrisszúnyog néhány éven belül elterjedhet Magyarországon is, ám ez még nem jelenti azt, hogy betegségeket fog terjeszteni. Már tudományos kísérletek folynak, hogy a szúnyogokat képtelenné tegyék arra, hogy átvigyék a vírust egyik emberről a másikra, írja a magyarnemzet.hu

Nincs ok aggodalomra a szúnyogok által terjesztett betegségek kapcsán, hazánkban eddig a tigrisszúnyog sem okozott fertőzést – mondta lapunknak Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa.

A nyugat-nílusi láz vírusa a fertőzöttek 80 százalékánál semmilyen tünetet nem okoz, míg körülbelül húsz százaléknál láz, torokfájás, kiütés, fejfájás jelentkezik, de 4-5 napon belül ők is meggyógyulnak.

– Egy százalékuk kerül kórházba agyvelő-, illetve agyhártyagyulladással, ők általában idősek, legyengült immunrendszerrel, de 80-90 százalékban ők is meggyógyulnak – számolt be az infektológus.

Szlávik János szerint a vírus az állatokra nézve sokkal veszélyesebb, a lovaknak ezért már védőoltást fejlesztettek ki, azonban embereknek egyelőre nincs ilyen medicina. A szúnyogok által terjesztett másik megbetegedés a bőrférgesség, amely emberekre és kutyákra is veszélyes lehet, illetve a csak kutyákat megbetegítő szívférgesség.

– A bőrférgesség könnyen gyógyítható a féreg műtéti eltávolításával vagy gyógyszeres kezeléssel, ám ezeken kívül Európában egyelőre nem kell számolni másfajta, szúnyog által terjesztett megbetegedéssel – mondta el a főorvos.

Magyarországon összesen ötvenféle szúnyogfaj van, de a médiában gyakran rémhíreket keltő fekete-fehér csíkozású ázsiai tigrisszúnyog nálunk nem honos és nem tud áttelelni.

Ugyanakkor mivel Franciaországban, Olaszországban és Görögországban a tigris­szúnyogok már jelen vannak, így hazánkban jellemzően a déli országrészben találkozhatunk velük.

Elméletben a tigrisszúnyogok valóban tudnák terjeszteni a dengue-lázat, a zikavírust és a chikungunya-lázat, de csak akkor, ha egy ember vé­rében már jelen vannak ezek a fertőzések, valamely trópusi országból hazatérve. – Ilyen hazánkban még nem fordult elő, s az említett országokban néhány tucat eset volt az elmúlt tíz évben – ismertette a szakember. 

Az infektológus arra is kitért, a közhie­delemmel ellentétben nem igaz, hogy bizonyos vércsoportú vagy például alkoholt fogyasztó embereket jobban támadnának a szúnyogok – vagyis nincs kimondott rizikócsoport.

 

Legolvasottabb cikkeink