• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Nemzetközi akkreditációt szerzett a SE gyógytornász képzése

Regionális hírek 2019.04.25 Forrás: Semmelweis Egyetem
Nemzetközi akkreditációt szerzett a SE gyógytornász képzése

A minőségi tanúsítvány 5 évre szól, majd újabb ellenőrzés következik a minőség megtartása és a fejlődés érdekében.

A World Confederation for Physical Therapy (WCPT) minőségi tanúsítványát nyerte el öt évre az Egészségtudományi Kar (ETK) ápolás és betegellátás szakának gyógytornász szakiránya. A WCPT a legmagasabb szintű nemzetközi szakmai szervezet a gyógytorna-fizioterápia területén, mely egyéb szakmai tevékenységei mellett magas színvonalú egyetemi képzéseket akkreditál, hogy kiemelje azokat a gyógytornász képzések sokaságából. Az idevezető folyamatról és az akkreditáció fontosságáról kérdezte az egyetem honlapja Dr. Nagy Zoltán Zsoltot, az ETK dékánját és Dr. Horváth Mónikát, a Fizioterápiai Tanszék vezetőjét.

A World Confederation for Physical Therapy az egész világon elismert, magas presztízsű szervezet, melynek 190 tagországban 450 ezer gyógytornász-fizioterapeuta tagja van – ismertette Dr. Nagy Zoltán Zsolt. A világszervezet célja a fizioterápia magas szakmai minőségének biztosítása az oktatás, a klinikai gyakorlat (szakmai irányelvek, protokollok) és a kutatás területén egyaránt. Ennek érdekében létrehoztak egy akkreditációs bizottságot, melynek mint „legfelső hatóságnak” kompetenciája a különböző országok gyógytornász-fizioterapeuta képzései szakmai színvonalának minősítése. „A Fizioterápiai Tanszéken dolgozó oktatókkal együtt meg voltam róla győződve, hogy az itt folyó oktatás kellően magas színvonalú a minősítés megszerzéséhez, és néhány évvel ezelőtt kaptunk erről egy megerősítést a WCPT elnökétől, Marilyn Moffattól is, aki a tanszéken tett látogatása után úgy vélte, érdemes lenne elindítani a Semmelweis Egyetem gyógytornász képzésének nemzetközi megmérettetését” – mondta a dékán.

A WCPT előírásának megfelelően először egy 545 oldalas angol nyelvű akkreditációs anyagot kellett elkészíteni a képzés személyi és tárgyi, infrastrukturális feltételeiről, valamint teljes szakmai tartalmáról. Ezen kívül be kellett nyújtani a gyógytorna-fizioterápia területét érintő teljes jogszabályi háttéranyagot, és részletesen ismertetni kellett a képzési kimeneti követelményeit, a hivatalos szakmai kompetenciákat, az alapnyilvántartási rendszert, a működési nyilvántartás engedélyeztetésének és megújításának folyamatát, a továbbképzési kötelezettségek szabályozását is – ismertette az akkreditáció menetét Dr. Horváth Mónika. Miután a Nemzetközi Akkreditációs Bizottság megfelelőnek minősítette a benyújtott anyagokat, az akkreditációs folyamat következő lépése a helyszíni ellenőrzés volt – tette hozzá a tanszékvezető.

Dr. Horváth Mónika arról is beszámolt, hogy az akkreditációs folyamatnak fontos állomása azoknak az intézményeknek a bemutatása, amelyek a hallgatókat klinikai gyakorlatra fogadják. Ilyen gyakorlóhely a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, az Ortopédiai Klinika, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Neurológia, Ergoterápia, Hidroterápia és Sportterápia részlege.

A karon tett látogatás után többhónapos értékelési munka következett, a folyamat eredménye pedig egy nagyon részletes, sok szempont szerint összeállított értékelő anyag lett – számolt be Dr. Nagy Zoltán Zsolt. A 47 oldalas részletes értékelés és az összefoglaló minősítés, illetve az oklevél februárban érkezett meg, a képzést az értékelési kritériumok túlnyomó többségében kitűnőnek találták. A teljes cikk itt olvasható 
(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink