• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nemzetközi elismerés a budapesti PET Pozitron Központnak

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Elsőként nyerte el itthoni cég az Európai Nukleáris Medicina Társaság akkreditációját.

A Pozitron-Diagnosztika Központ Magyarországon elsőként és egyedüliként nyerte el az Európai Nukleáris Medicina Társaság (EANM) minősítési akkreditációját. A nemzetközi akkreditációval olyan európai szakmai közösségbe nyert felvételt, amelyben a leghíresebb, kutatásokkal is foglalkozó PET-központok is tartoznak - tudatta a cég közleményben.

A PET sajátossága, hogy a szervek és a szövetek különböző funkcionális jellemzőjét (például: véráramlás, anyagcsere) jelenítik meg egy adott pillanatban. Mivel a betegség kialakulása először a szervek, szövetek funkcionális jellemzőiben okoz elváltozást, és ezt általában másodlagosan kíséri az anatómiai változás, így a funkcionális képalkotó eljárások jóval hamarabb, még az anatómiai elváltozások kialakulása előtt képesek jelezni a betegséget.

A minősítés a vizsgálatok előkészületének és folyamatának ellenőrzését, a PET-CT-készülék mérési pontosságának negyedévente történő független vizsgálatát, és a képminőség megfelelőségének évenkénti dokumentálását jelenti. A vizsgálatok és a kiértékelések a klinikai kutatásokat szervező cégek, a tudományos közélet és a budapesti központhoz forduló betegek számára ugyanolyan, mint bármely más akkreditált európai központban.

A CT-vel kombinált PET- berendezés jelenti ma a képalkotó diagnosztika egyik legfejlettebb technikáját, amelynek elsődleges felhasználási területe az onkológiai diagnosztika. A budapesti intézményben a PET kamerát CT készülékkel együtt alkalmazzák, így a PET-tel nyert funkcionális képet és a CT morfológiai információját azonos anatómiai „szeletekben", egymásra tudják vetíteni. A PET-CT- technológia forradalmi változásokat hozott az onkológia, kardiológiai és neurológiai diagnosztikában.

A budapesti Pozitron-Diagnosztika Központról
A 2004-ben alakult budapesti Pozitron-Diagnosztika Központban évente több ezer pácienset vizsgálnak. A vizsgálatok mellett foglalkoznak a diagnosztikában alkalmazott izotópok előállításával is, melyet a saját részecskegyorsító (ciklotron) radiokémiai üzemében készítenek. Az anyagok egy részét maguk használják fel a vizsgálatokhoz, és más szolgáltatók számára is állítanak elő az értékes termékből.

A központ munkatársai nagy tapasztalattal rendelkező nukleáris medicina szakorvosok, radiológusok és kardiológus szakorvosok; az orvosi csúcstechnológia hazai elterjesztéséhez továbbképzések, tudományos konferenciák szervezésével és szakmai ismeretterjesztő anyagokkal járulnak hozzá.

Legolvasottabb cikkeink