• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Neuropátia centrum nyílt Nagykanizsán

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A diabétesz szövődményeknt jelentkező neuropátia kialakulása lelassítható illetve megis állítható.

Szerdán Nagykanizsán megnyílt a a cukorbetegség szövődményeként jelentkező idegkárosodás korszerű diagnosztikai központja, a Zala Megyei Neuropathia Centrum. Az új létesítményt dr. Németh László, a Kanizsai Dorottya Kórház orvosigazgatója és dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma igazgatója adta át.

Világszerte egyre több embert érint a cukorbetegség, hazánkban a 2-es típusú cukorbetegek száma az elmúlt 15 évben 71%-kal nőtt. Azt, hogy egy cukorbeteg meddig és milyen életminőségben fog élni, egyrészt az határozza meg, hogy milyen hosszú ideig tudják fenntartani a jó anyagcsere állapotot és megelőzni a szövődményeket. Ugyanilyen fontos a gyors felismerés és kezelés is, hogy ne váljanak visszafordíthatatlanná a folyamatok. Ugyanis, ha megfelelő módszerrel és elég érzékeny műszerekkel szűrik a szövődményeket, akkor az időben elkezdett kezeléssel lassíthatják, illetve idejében meg is állíthatják a betegség továbbfejlődését. Ezért fontos, hogy ezek a korszerű diagnosztikai módszerek elérhetőek legyenek minden cukorbeteg számára.

A diabétesz szövődményei általában 10-15 év betegségtartam után jelennek meg. A neuropátia, vagyis az idegkárosodás nagymértékben rontja a betegek életminőségét és várható élettartamát. Ez a szövődmény két formában is jelentkezhet. Az autonóm neuropátia többek között a szív- és érrendszer és az emésztőrendszer működésében okozhat zavarokat. Legsúlyosabb következménye, hogy hirtelen szívleállás léphet fel a betegnél. Másik típusa a szenzoros vagy perifériás neuropátia, mely érzészavarral jár, és főleg az alsó végtagot érinti. Súlyos esetben amputációhoz vezethet.

A mai napig országszerte 13 felnőtt és két gyermek centrum megnyitásához járult hozzá a Wörwag Pharma nagy értékű felszereléssel, de emellett a háziorvosok képzését és diagnosztikai eszközökkel való felszerelését is segítette. Évente több, mint 7600 beteg fordul meg a centrumokban. E folyamat részeként nyílik meg az országos diagnosztikai rendelőhálózat egy újabb intézménye a Zala Megyei Neuropathia Centrum. A Dunántúlon eddig Szekszárdon, Győrben és Pécsen működött diagnosztikai központ, vagyis a nagykanizsai intézményre is nagy szükség van, hogy a betegeknek ne kelljen több száz kilométert utazni vagy sokat várni a vizsgálatra.

Legolvasottabb cikkeink