• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nógrádgárdony: Náluk úrrá lehet a bajokon

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A több százmilliós fejlesztésnek köszönhetően még teljesebb az ellátás az ország egyetlen kastélyszanatóriumában.

Nem véletlenül kapta a nógrádgárdonyi kastélyszanatórium a Főnix nevet, hiszen a mitikus madár a feltámadás, az újjászületés jelképe. Az itt dolgozók valóban hiszik, hogy azok, akik a város zaja, lüktető, gyakran nehezen viselhető pörgése elől betérnek ide, az ősfákkal szegélyezett, gyönyörűen felújított grófi kastélyba, új életet kapnak. Ráadásul a hat és fél éve működő Főnix Katélyszanatórium 2015 szeptemberében új, komplex diagnosztikai központtal és terápiás részleggel bővült.

A kiváló természeti adottságok, a kristálytiszta magaslati levegő miatt a kastélyt már a Főnix-Med Zrt. 2006-os érkezése és az újjáépítés előtt egészségügyi célokra használták, tüdőszanatórium működött itt. Az új tulajdonos a felújításkor ügyelt arra, hogy a XIX. századi klasszicista stílusú épület visszakapja régi, úri pompáját, és a hozzátartozó héthektáros ősfás, tavas park is igazi felüdülést nyújtson a betérő, megnyugvásra, gyógyulásra vágyó vendégeknek.

A magán rehabilitációs központ főleg azokra a páciensekre szakosodott, akik egészségügyi beavatkozások, betegségek vagy balesetek után olyan otthonos környezetben szeretnének lábadozni, ahol teljesen rábízhatják magukat a szakképzett személyzetre. Olyan betegeknek nyújtanak szolgáltatásokat, akik nem akarnak órákat utazni, hogy a megfelelő orvosi műszerekkel vizsgálják meg őket, akik nem kívánnak napokat, heteket várni a kontrollra, akik nem szeretnének törődni azzal, hogy hogyan jutnak el például egy csípőprotézis-műtétre egy korszerű kórházba. És amire a szanatóriumban különösen odafigyelnek: ne csak a testet, a lelket is gyógyítsák, ugyanis hisznek abban, hogy e kettő harmóniája nélkül nem lehet tartós a gyógyulás.

A kastélyszanatórium alapvetően mozgásszervi, szív- és érrendszeri rehabilitációra, valamint civilizációs betegségek (például függőségek, alvászavar, kiégés) kezelésére szakosodott. Minden betegnek egyénre szabott terápiát dolgoznak ki, az életmódváltástól a tervezett műtéteken át a rehabilitációs mozgásterápiáig. Tapasztalt belgyógyászok, neurológusok, kardiológusok, rehabilitációs szakorvosok felügyelik a gyógyítást, amely a hagyományos orvoslás mellett kiegészítő terápiákat is alkalmaz. Ilyen például a fizikoterápia, a masszázs, rekreációs, relaxációs programok, de dietetikus segít összeállítani a megfelelő egészséges étrendet is.

A mozgásszervi panaszokkal jelentkező páciensek ortopédiai ellátásában nemcsak a rehabilitációra, hanem a teljes terápiára vállalkozik a szanatórium, amelyben partnere a csaknem 2 milliárd forintból megújuló, 10 kilométerre lévő balassagyarmati kórház. Az ottani korszerű műtőkben végzik a kastély pácienseinek csípő- vagy térdprotézis operációit, olyan nemzetközi hírű ortopédsebészek, akik több száz, sőt ezer fölötti csípő-, illetve térdprotézis műtétet végeztek már el. A műtét utáni lábadozás már természetesen a kastélyban történik lelkiismeretes egészségügyi szakemberek felügyelete alatt.

A mostani fejlesztéssel még teljesebb ellátást kaphatnak a kastélyszanatórium vendégei. Az új komplex diagnosztikai központ és terápiás részleg csaknem 500 négyzetméteres hasznos alapterületű épület, az ÉMOP-2.1.1/E-12-2012-0008 „Egészségturisztikai szolgáltatások bővítése a Nógrádgárdonyi Főnix Kastélyszanatóriumban" című, a magyar állam és az Európai Unió által 201 millió forintnyi forrással támogatott pályázat keretében valósult meg.

Az akadálymentesen kialakított területen gyógyászati, tanácsadó, kezelő, konduktív pedagógiai és terápiás helyiségek, valamint egy 20x6 méteres, gyógy-masszázselemekkel kiegészített úszómedence létesült, a terápiás medence része a mozgáskorlátozottak számára kiépített speciális emelőszerkezet. A diagnosztikai tevékenységet új, csúcsszínvonalú orvosi technológia szolgálja ki: kardiológiai UH és hordozható UH készülék, tangentor kádak, térdhajlító és csípőmozgató.

Bár a kastélyszanatóriumban a hangsúly a gyógyításon, gyógyuláson van, az ide betérők benyomása mégis inkább az, hogy egy minden kényelemmel ellátott luxusszállodába csöppentek. Ezt az érzést erősítik az olyan felkínált szolgáltatások, mint például a különféle medencék, jakuzzi, szaunák, fitnesz-, és bálterem, vagy a borospince, ahol akár biliárdozni is lehet. A kikapcsolódást keresők pedig többek között olyan szervezett programok közül választhatnak, mint a lovaglás, horgászat, de olyan túrára is indulhatnak, ahol feltöltődhetnek a környék csodálatos tájainak látványától.

Mindent egybevetve a Főnix Kastélyszanatórium csapata úgy tartja: „A gyógyulás is lehet élmény!".

Legolvasottabb cikkeink