• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Növeli versenyképességét a Debreceni Egyetem

Regionális hírek Forrás: MTI

100 millió forint megtakarítást értek el, ennyivel kevesebb szolgáltatást kell igénybe venniük külső vállalkozásoktól.

Versenyképességének növelése érdekében mintegy 875 millió forint európai uniós forrásból újította meg gazdasági működésének folyamatait és szolgáltatásszervezését a Debreceni Egyetem (DE) - közölte az intézmény rektora szerdán sajtótájékoztatón. Szilvássy Zoltán elmondta: a DE küldetése az egyetem körül kialakult vállalati rendszerrel együttműködve erősíteni a térség egészségiparát, ennek kiszolgálása érdekében alakították át a gazdasági és az oktatásszervezési folyamatokat.

Az egészségipar nem csak a betegellátást, hanem az orvosiműszer-gyártást, a gyógyszeripart és élelmiszeripart is jelenti, és ebben az együttműködésben látja az egyetem a versenyképesség megvalósításának feltételeit - magyarázta a rektor. Szilvássy Zoltán szerint a tudományt, az ipari kapcsolatokat, az oktatásfejlesztést és a helyi gazdaságpolitikát kell a regionális versenyképesség szolgálatába állítani.

Köpeczi-Bócz Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára stratégiai ágazatnak nevezte a felsőoktatást, és emlékeztetett arra, hogy 2020-ra Európában 5 százalékkal csökken a felsőfokú végzettség nélkül betölthető álláshelyek száma. Ezzel szemben 5 százalékkal, 34 százalékra nő azoknak az álláshelyeknek az aránya, amelyek betöltéséhez diplomára lesz szükség - fűzte hozzá.

Köpeczi-Bócz Tamás kiemelte: az új kormányzati politika szerint a felsőoktatásnak fontos szerepe van a helyi társadalmi kohézió erősítésében. Egy-egy adott régióban közösen kell definiálni, hogy milyen felsőoktatás legyen, amivel biztosítható a régió versenyképességének fokozása. A Debreceni Egyetemet jó példának nevezte e folyamatokat tekintve, de hozzátette: vannak olyan felsőoktatási intézmények, ahol nem biztosított a versenyképesség.

Solti Péter, az Emmi intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztosa emlékezetet arra a kormányzati célkitűzésre, miszerint a magyar felsőoktatásnak 10-15 éven belül a régió legversenyképesebb felsőoktatásává kell válnia. A miniszteri biztos szerint a Debreceni Egyetemet stabil szervezeti kultúra és irányítási rendszer jellemzi, ahol országosan is példaszerű a vezetők együttműködése.

Bács Zoltán, a DE kancellárja elmondta: a most befejeződött szervezetei-, folyamat- és tudásfejlesztés eredményeként a magyar felsőoktatási intézmények közül egyedüliként minősített SAP kompetencia központot alakítottak ki. (SAP a világ vezető integrált vállalatirányítási rendszere.) Hozzátette: ezzel 100 millió forint megtakarítást értek el, ennyivel kevesebb szolgáltatást kell igénybe venniük külső vállalkozásoktól.

Jenei Attila, a DE nemzetközi oktatási koordináló központjának igazgatója arról beszélt, hogy a Magyarországon idegen nyelven tanuló hallgatók csaknem egynegyede a Debreceni Egyetemre jár, a 3000 hallgatóból 2500 az orvosi karra. Az egyetem a most lezárult projekt során - a külföldi hallgatók idevonzása érdekében - angol nyelvű, gazdálkodási és informatikai képzéseken oktatható tananyagokat is kidolgozott - tájékoztatott az igazgató.