• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Örömmel adom át a stafétabotot

Regionális hírek 2018.08.14 Forrás: Semmelweis Egyetem
Örömmel adom át a stafétabotot

Remek szellemiségű, fiatalos csapat épült a csaknem egy évtized alatt, amíg Dr. Szabó András a klinikát vezette.

Kilenc éven át vezette a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikát Dr. Szabó András. A 2018-as Semmelweis Napon arany pecsétgyűrűvel kitüntetett, októberben leköszönő egyetemi tanár örömmel adja át a helyét a fiatalabb generációnak. Úgy érzi, minden tőle telhetőt megtett a klinikáért, remek szellemiségű, fiatalos csapat épült a csaknem egy évtized alatt, a külső források bevonásának köszönhetően pedig jó műszerezettségű, európai színvonalú intézményt adhat át utódjának, Dr. Kovács Gábornak - írta az egyetem honlapja.

2009. július 1-én nevezték ki a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatójának, ahol a betegellátás pénzügyi stabilitásának megteremtését várták tőle – fogalmazott a leköszönő igazgató. Megjegyezte, bár a vezető pozíció hatalmas felelősséggel jár, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán betöltött intézetvezető helyettesi posztnak és a kutatásszervezői feladatoknak köszönhetően felkészültnek érezte magát. A klinikán évente 9-10 ezer esetet látnak el, jelenleg 124 NEAK-finanszírozott ágyon, melynek csaknem felén hemato-onkológiai betegek ellátását végzik. Gyermekklinika lévén rendelkeznek 16 baba-mama szobával, de anyaszállások és hat alapítványi tulajdonú lakás is van a környéken. Utóbbiban olyan vidéki családokat helyeznek el, akiknek naponta meg kell jelenniük a klinikán.

Dr. Szabó András legfontosabb eredményeiről szólva elmondta, büszke rá, hogy költséghatékony vezetési stratégiája mellett, és plusz külső források bevonásával sikerült fejlesztenie a klinika ellátási színvonalát, műszerezettségét. Hozzátette: a gyermekgyógyászat csaknem teljes palettáját lefedő klinika haemato-onkológiai részlegét Európában a legjobbak között tartják számon, a gyógyulási statisztikák pedig megegyeznek a legjobb európai vagy amerikai klinikákéval. A klinika vezető hemato-onkológusai a nemzetközi tudományos élet élvonalában vannak, de hasonló nemzetközileg is elismert tevékenység zajlik a klinika reumatológiai osztályán és a neuromusculáris betegeket ellátó osztályán is. Egyedülálló a klinika onkológiai- és gyermekérsebészeti aktivitása is. Legbüszkébb azonban az új onkogenetikai kutatólabor munkájára és arra, hogy a klinika publikációs aktivitása a legrangosabb D1-es közlemények számát tekintve az egyetem legelső klinikái ill. intézetei közé tartozik. A klinikán jelenleg is aktívan dolgozó orvosok közül négyen is felkerültek az egyetem szerzői top listájára, ami jól jelzi azt, hogy a tudományos közleményekben is kimagasló a klinika teljesítménye.

Az egyetemi tanár elmondta, az elmúlt években nagyon jó szellemiségű, tehetséges orvosokból álló csapat épült a klinikán. A fiatal orvosok pedig csak azért esnek ki az ellátásból, mert családot alapítanak és GYES-re, nem pedig külföldre mennek – állítja.

Dr. Szabó András örömmel adja át az igazgatói széket, mint elmondta, ez után sem fog unatkozni, ám ha utódja igényt tart a munkájára, szívesen marad a klinikán. Elsősorban a fiatal rezidensek oktatásával, oktatásszervezésével foglalkozna, illetve 3, vezetése alatt indult tudományos pályázat még folyamatban van, ezeknek a menedzselését is szívesen végezné tovább a jövőben is. A teljes cikk itt olvasható

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink