• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Országos gondokra helyi megoldásokat is találtak

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Sikeres volt a konferencia Somogy ellátási színtereinek összehangolásáért és fejlesztésért.

Széleskörű érdeklődés és nagyfokú aktivitás mellett, több mint 110 fő részvételével, sikerrel zárult a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Megyei Egészség Fórumának V. Alapellátási és járóbeteg-szakellátási Szimpóziuma. „Az alap- és szakellátás aktualitásai 2017-ben" mottó jegyében tartott rendezvényen, a háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok, foglakozás-egészségügyi orvosok és a szakmai szervezetek, kamarák, egészségügyi szakellátók képviselői, kórházi klinikusok, valamint a népegészségügy megyei-, járási munkatársai vettek részt, - számoltak be a rendezvényről a szervezők.

A rendezvény résztvevőit Dr. Neszeményi Zsolt kormánymegbízott nevében Dr. Fadgyas Erzsébet valamint a vendéglátó intézmény orvos igazgatója Dr. Papp Erzsébet köszöntötte. Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője megnyitó előadásában felvázolta az idei évre meghatározott népegészségügyi prioritásokat és beszélt az alapellátást érintő hatósági ellenőrzésekről. Kitért a Főosztály által kiemelten kezelt prevenciós feladatvállasokra, többek között az iskolai prevenció egyik sikeres színtereként említette a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban indított „Táncsics mintaprogramot", amelyet később a többi kaposvári középiskolára, majd a megye többi középfokú oktatási intézményére is szeretnének ki terjeszteni.

Hangsúlyozta a népegészségügyi célú, szervezett méhnyakrák-, és mammográfiás szűrések fontosságát és kérte - a részvételi arány növelése érdekében - a háziorvosok kiemelt támogatását a szűrések népszerűsítésében, szűrésszervezésben. Előzetes tájékoztatást adott a szervezett vastagbélszűrési programról, és ennek népegészségügyi jelentőségéről.

Dr.Varga Edit járványügyi osztályvezető előadásában a járványügyi aktualitásokról beszélt. Szezonális aktualitásként kiemelte, hogy az influenza átoltottsági arány növelése fontos népegészségügyi feladat, és ebben kiemelkedő és meghatározó a háziorvosok attitűdje és a lakosság hiteles tájékoztatása.

Dr.Vajer Péter a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Alapellátási Igazgatóság vezetője előadásában az alapellátás fejlesztésének lehetséges irányait vázolta. Elmondta, hogy elöregedő társadalmunkra egyre inkább jellemző a multimorbiditás és emiatt évről évre egyre több orvos-betegtalálkozás jön létre. Tény az is, hogy a háziorvosok átlagéletkora egyre magasabb. A felnőtt betegekkel foglalkozó háziorvosok 43 %-a 60 év feletti, míg a házi gyermekorvosok között ez az arány 48,5%! A háziorvosokra növekvő adminisztratív terhek is nehezednek, stresszes a munkájuk.

Az alapellátás fejlesztésének több alternatíváját is felvázolta, többek között az orvoshiány enyhítésének egyik módja lehetne az egyetemi végzettséggel rendelkező „praktizáló nővér"-ek bevonása a betegellátásba, kibővített kompetenciával. A háziorvosi gyakorlatban továbbra is kiemelt fontosságú kapuőri szerepkörben a szűrések bővítése és a betegedukáció, valamint az egyéb prevenciós feladatok ellátása.

Előadása után a közös szakmai cselekvésről szóló konzultáció, diskurzus folyt. A résztvevő háziorvosok valamint dr. Antal László háziorvosi szakfőorvos és dr. Orbán Csaba a Nagyatádi Kórház mb. igazgatója, a Csurgói rendelőintézet vezetője személyes tapasztalatait osztotta meg és ezzel is megerősítette a sürgető igényt az alapellátás fejlesztésére, átalakítására.

Ezt követően a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház betegellátást támogató és fejlesztő tervezett intézkedéseiről szóltak az előadók. Dr. Büttl Andrea a kórház Kardiológiai Osztályának osztályvezető helyettes főorvosa az osztály járóbeteg ellátásának átszervezési tervét mutatta be, mellyel várhatóan jelentős mértékben tudják csökkenteni az előjegyzési időt. A felvázolt informatikai változások azt célozzák, hogy a háziorvosok és a kardiológus szakorvosok kommunikációját hatékonyabban támogassa. Dr. Liposits Andrea a SMKMOK Központi laboratóriumának mb. osztályvezető főorvosa előadásában a laboratóriumi vizsgálatok racionalizálásának tapasztalatairól beszélt.

Pusztai Zsuzsanna biológus, a Központi laboratórium munkatársa a „Laboratóriumi vizsgálatok preanalitikai vonatkozásai" című előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a laboratóriumi hibák 70 %-a a preanalitikai szakban történik. Nagy Abonyi Zoltán a KMOK Központi Laboratóriumának biológusa a vér sejtes elemeinek rutin laboratóriumi diagnosztikájáról tartott szemléletes előadást. Elmondta, hogy évi 180000 vizsgálatot végeznek és az indokláshoz kötött vérképvizsgálati elrendelések bevezetése óta jelentősen csökkent az indokolatlanul kért vizsgálatok száma. A záró beszélgetésben a kórházi előadásokhoz kapcsolódóan hangzott el kérdés, s már beesteledett mire rendezvényünk végére értünk. Ez és a nagy szakmai érdeklődés is igazolja, hogy a rendezvény sikeres volt.

Az ellátási színterek együttműködésének fejlesztéséhez kapcsolódóan számos feladat áll még előttünk, és én a jövőben is mindent elkövetek, hogy ezt támogassam - nyilatkozta lapunknak dr. Fadgyas Erzsébet.

Legolvasottabb cikkeink