• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Orvosavatás a berlini magyar nagykövetségen

Regionális hírek 2018.07.24 Forrás: Semmelweis Egyetem
Orvosavatás a berlini magyar nagykövetségen

A Semmelweis Egyetem legtöbb külföldi hallgatója Németországból származik, amely az egyetem egyik legfontosabb  partnere.

Az Asklepios Campus Hamburg (ACH) 52 végzős orvostanhallgatója vette át a Semmelweis Egyetem diplomáját július 20-án a berlini magyar nagykövetségen. Az eskütétel után Dr. Merkely Béla rektor és Dr. Karl J. Oldhafer, az ACH dékáni biztosa avatták orvosdoktorrá a jelölteket. A hetedik alkalommal megrendezett diplomaátadón az ACH 10 éves fennállását is ünnepelték - számolt be a rendezvényről az egyetem honlapja.

A Semmelweis Egyetem az Asklepios Klinikák Csoporttal, Németország egyik legnagyobb klinikahálózatával 10 éve írta alá azt a kooperációs szerződést, melynek eredményeként létrejött az ÁOK részeként működő kétnemzetiségű kar Hamburgban. Az Európában egyedülálló oktatási modell lehetőséget nyújt a Semmelweis Egyetem hallgatói számára, hogy a budapesti elméleti képzés után tanulmányaikat a magyar tanterv alapján, a hamburgi campuson folytassák tekintélyes német orvosoktól, egyetemi professzoroktól tanulva. Tanulmányaik végén a diákok a Semmelweis Egyetem Európai Unióban elismert diplomáját és a „dr. med”, hivatásszerű doktorátust jelentő címet kapják meg. Ahhoz azonban, hogy a jelölt ennek német megfelelőjét is megszerezze, tudományos disszertációt kell írnia.

A frissen végzetteket Dr. Merkely Béla rektor köszöntötte, és gratulált diplomájuk megszerzéséhez. Felidézte, hogy ez az év többszörösen is kiemelt jelentőségű: az ACH idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, egyetemünk és a világ Semmelweis Ignác 200. születésnapjáról emlékezik meg, jövőre pedig 250 éves lesz a Semmelweis Egyetem. Számos esemény, amely arra ad alkalmat, hogy újra és újra felismerjük Semmelweis Ignác nagyságát, valamint azokat a tulajdonságokat, amelyeket az ember szolgálatában állított, és amelyek élete végéig kísérték: az orvosi esküje iránti hűség és a tudomány iránti elköteleződését – vélte. Beszélt arról, hogy az egyetem egyik legfontosabb stratégiai partnere Németország, és a legtöbb külföldi hallgató Németországból származik. Szólt a rektori pályázatában megfogalmazott egyik legfontosabb céljáról, hogy a Semmelweis a világ legjobb 100 egyeteme közé kerüljön. Mint mondta, ezt csak az oktatás, kutatás, innováció és a klinikum további fejlesztésével lehet elérni. „Ebben a munkában kiemelten számítunk arra a több mint 5000 német nyelvű orvosra, aki nálunk kezdte meg orvosi tanulmányait, és akik közül több mint ezren nálunk szerezték diplomájukat, amióta 1983-ban elindítottuk német nyelvű képzésünket” – mondta a rektor. Végül sok sikert kívánt a friss orvosoknak, remélve, hogy választott hivatásukat teljes jelenléttel és lelkiismerettel tudják majd végezni és felelősségteljes munkájukban örömet is lelnek majd.

Az ünnepség keretében Dr. Merkely Béla címzetes egyetemi tanári oklevelet adományozott az ACH munkatársa, Dr. Florian Steger részére. A teljes beszámoló itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink