• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ösztöndíjjal motiválták az új rezidensek orosházi pályakezdését

Regionális hírek 2023.01.18 Forrás: orosházi kórház
Ösztöndíjjal motiválták az új rezidensek orosházi pályakezdését

Az ösztöndíjat elnyert fiatal orvosok egyszeri 400 ezer forintos támogatásban részesülnek.

Frissen végzett szülész-nőgyógyász, belgyógyász és radiológus orvosok kezdték meg rezidensi éveiket az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben. A három fiatal orvos a kórház által kiírt és Orosháza városa által támogatott ösztöndíj pályázatnak köszönhetően kezdte meg gyógyító munkáját.

Orosháza város képviselő-testülete 2022. június 24-én döntött arról, hogy ösztöndíj pályázatot támogat a leendő és a fiatal orvosoknak azzal a céllal, hogy az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetbe jöjjenek dolgozni. Az ösztöndíj pályázat célja, hogy az orvosi egyetemen tanuló, illetve a frissen végzett orvosok közül minél többen Orosházán töltsék a gyakorlatukat, illetve a rezidens éveiket.

A fiatal orvosokat sajtótájékoztatón mutatták be január 17-én, ahol Orosháza polgármestere örömét fejezte ki, hogy a pályázat ilyen hamar eredményre vezetett. "Orosháziként mindenkinek fontos, hogy a kórházunk stabilan működjön. Nagyon örülök, hogy a három fiatal orvos úgy döntött, a mi kórházunkat választja, és bízom benne, sokáig fogják még segíteni az ide érkező betegek gyógyulását – fogalmazott Dávid Zoltán. A városvezető hangsúlyozta, az elmúlt években folyamatosan futó, a kórházat anyagilag is segítő támogatási formákat szeretnék továbbvinni, amiket a lehetőségekhez képest beterveznek a 2023-as költségvetésbe.

A kiírt ösztöndíjakról a kórház főigazgatója beszélt részletesebben. "Az önkormányzattal való együttműködésünk célja, hogy fiatal orvosokat csábítunk az orosházi kórházba. A városvezetés és a képviselő-testület nyitott volt, anyagilag is támogatja ezen tervünket. Ennek köszönhetően az elmúlt hónapokban ezen ösztöndíjpályázati helyek egy részét sikerült betölteni, így már három fiatal rezidens is a kórházban dolgozik a szülészet-nőgyógyászat, a belgyógyászat és a radiológia szakágakon az ”Orosháza fiatal orvosaiért” elnevezésű pályázat keretében – jelentette be dr. Duray Gergő

A kórház főigazgatója kiemelte, ez a pályázat az intézetbe érkező leendő rezidensek számára szól. Egy adott évben maximum 5 fő támogatható, általános orvosi diplomával rendelkező, 35 év alattiak pályázhatnak. Az ösztöndíjat elnyert fiatal orvosok egyszeri 400 ezer forintos támogatásban részesülnek. A jelentkezők teljes munkaidős egészségügyi szolgálati jogviszonyt létesítenek a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben a diploma megszerzését követő 6 hónapon belül, majd a szerződéskötéstől számítva 36 hónapon belül 24 hónapot oklevélben meghatározott végzettség szerinti munkakörben az orosházi kórházban dolgoznak.

A másik, egyelőre még nyitott pályázat az “Orosháza leendő orvosaiért” elnevezéssel az az 5. és 6. éves orvostanhallgatóknak szól. Amennyiben végzés után az orosházi kórházat választják rezidensi munkahelynek, az önkormányzattól egyetemi éveik alatt havi 50 ezer forint kiegészítő támogatást kapnak és minimum az ösztöndíj folyósításának megfelelő számú hónapig munkába állás után itt is maradnak.

A három fiatal orvos közül Dr. Safwan Ali-Ahmad szülész-nőgyógyász rezidensként dolgozik a Szülészet Nőgyógyászati Osztályon. Számára egyértelmű volt a választás, mert mint mondta, meglátása szerint egy kisebb kórházban nyugodtabb a környezet mint az egyetemi klinikán. "Természetesen itt is van elég munka, ám már az elmúlt pár hétben is azt tapasztaltam, hogy nagyobb figyelmet kapok kezdő orvosként az itt dolgozó nagy múltú és hatalmas tapasztalattal rendelkező orvosoktól, és az is fontos, hogy az ápolók is folyamatosan segítenek tanulni, tapasztalni. Ez a törődés, odafigyelés nagyon jól esik, és tudom, hogy majd sok év múlva, mikor én is tapasztalt orvos leszek, elő fognak jönni ezek a pozitív emlékek, így ha fiatal orvos érkezik mellém, biztosan eszembe jut, hogy rezidensként nekünk is milyen nagy szükségünk volt a figyelemre és a tanításra. Az orosházi kórházban nagyon jók a tapasztalataim, hosszabb távon itt szeretnék maradni, nem tervezem, hogy külföldre menjek. Én magam azért választottam a szülészet-nőgyógyászatot, mert itt nem csak betegségekkel találkozom, hanem rengeteg a pozitív élmény, amikor világra jön egy újabb kisbaba" – fogalmazott Dr. Safwan Ali-Ahmad.

Ők az új rezidensek

Dr. Safwan Ali-Ahmad 1995-ben született Szolnokon. Egy éves korában úgy döntöttek szülei, hogy kiköltöznek Libanonba, így ott nőtt fel és ott járt iskolába. Az arab anyanyelvén kívül az angolt és a francia nyelvet is oktatták párhuzamosan az iskolákban, emellett édesanyja révén kiválóan beszél magyarul is. Egyetemi tanulmányait Lengyelországban végezte, majd visszatért Magyarországra és az ösztöndíj hatására úgy döntött, hogy Orosházán kezdi el szakorvosi képzését a Szülészet-Nőgyógyászati Osztályon.

Dr. Czuth Vivien 1998-ban született az orosházi kórházban. Gimnáziumi tanulmányait Békéscsabán, az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban végezte, innen a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karára vették fel, ahol 2022-ben diplomázott. Az ösztöndíj pályázat adta lehetőséggel élve hazatért szülővárosába, hogy a rezidensi éveit a Belgyógyászat szakágon töltse. 

Dr. Ahmed Aymen Jemenben, Ibb városában született 1994-ben. 20 évvel később, 2014-ben költözött Magyarországra, ahol először Budapesten tanult magyar nyelvet, majd felvételt nyert a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karára. Az egyetemen 2022-ben szerezte meg az általános orvosi diplomát, majd elnyerte az orosházi Dr. László Elek Kórház ösztöndíját, így a Radiológiai Osztályon kezdte meg rezidensként a szakorvosképzését. Célja, hogy a szakvizsgája után még nagyobb figyelmet tudjon fordítani az intervenciós radiológiára.

Legolvasottabb cikkeink