• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ötödik éve a generációk egészségéért

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Országosan is példaértékű kezdeményezés a somogyi Megyei Egészség Fórum küldetése.

A Somogy Megyei Kormányhivatalban mintegy 100 fő népegészségügyi szakember, polgármester, önkormányzati dolgozó, a járási hivatalok munkatársai, a Somogy Megyei Egészség Fórum együttműködői, valamint az egészségügyi szolgáltatók vezetői részvételével tartották meg az immár 5. éve működő Somogy Megyei Egészség Fórum évnyitó rendezvényét. A szakemberek kinyilatkozták, hogy legfontosabb feladatuknak tekintik a betegségek kialakulásának megelőzését, és a mindennapi tevékenységük során folyamatosan szem előtt fogják tartani a megelőzés ügyét - tudósítottak a szervezők.

A szimpóziumot Vetési Bernadett, a Somogy Megyei Kormányhivatal főigazgatója nyitotta meg, aki megköszönte a Megyei Egészség Fórum munkáját, és hangsúlyozta, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal kiemelten fontosnak tartja Somogy lakosságának egészségfejlesztését, a generációk egészségének megőrzését.

Dr. Surján Orsolya, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízott főigazgatója előadásában az Egészségfejlesztés aktuális kérdéseiről beszélt. A számos statisztikai adat közül kiemelendő, hogy 2015-ben Magyarországon az összes elveszett egészséges életév (ELÉV) közel 3,5 millió év volt! A főigazgató asszony elmondta, hogy folyamatban van a nemzeti szintű egészségfejlesztési program kidolgozása, és országosan is példaértékű kezdeményezés a Megyei Egészség Fórum küldetése a feladatok és prevenciós színterek összehangolása, koordinálása tekintetében.

Dr. Bezzegh Péter, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet hálózati koordinátora, előadása során gyakorlati tanácsokkal segítette az egészségtervek elkészítését. Elmondta, hogy a vonatkozó jogszabály - az 1997. évi CLIV. egészségügyi törvény 2016. január 1-jétől hatályos 152./B pont- előírja, hogy a járásszékhely város önkormányzatának a területileg érintett települési önkormányzatokkal vagy azok társulásával – azokban a járásokban, ahol működik EFI (egészségfejlesztési iroda) az irodák bevonásával - a járásra vonatkozó egészségtervet kell kidolgoznia ki és gondoskodnia kell az abban foglaltak megvalósításáról.

Gyakorlati tanácsként megfogalmazta, hogy a tervezetnél figyelembe kell venni a rendelkezésre álló erőforrásokat, fontos, hogy megvalósítható feladatok kerüljenek meghatározásra annak érdekében, hogy az egészségtervek ne csak a fióknak készüljenek. Az előadás után több kérdés is elhangzott a határidőre és a részletekre vonatkozóan. A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya felajánlotta szakmai támogatását és tájékozatták a hallgatóságot arról, hogy járási szinten is tervezik értekezletek megtartását a témában.

Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos, a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály vezetője ismertette a megyei Egészség Fórum 2017. évi munkatervét és a MEF nyolc munkacsoportja által tervezett prioritásokat, rendezvényterveket.

Hangsúlyozta, hogy a 2017. évi prevenciós programok a mindennapi élet legfontosabb szinterein és területein járulnak hozzá Somogy lakosságának egészségfejlesztéséhez, de csak elkötelezett összefogással, az erőforrások összehangolásával tudják hatékonyan teljesíteni a sokszínű népegészségügyi prevenciós feladataikat. A munka, amely már 5. éve folyik, idén a generációk egészségéért égisze alatt teljesedik ki és válik vélhetően egészségérték-teremtővé.