• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Pályázott és nyert a klinikai központ

Regionális hírek 2018.06.04 Forrás: Weborvos
Pályázott és nyert a klinikai központ

Az országos szakorvosi hiányszakmák körébe tartozó ellátások jelentős humánerőforrás hiánnyal működnek Debrecenben is.

Az „Egészségügyi humánerőforrás fejlesztés a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában” című projekt célja az érintett területeken a betegellátás folyamatosságának, biztonságának és minőségének fokozása, a dolgozói leterheltség csökkentése és ezzel a betegre fordítható egységidő növelése, valamint az egészségügyi ellátás hozzáférhetőségének javítása. A humánerőforrás fejlesztéseken keresztül valós szükségleteken alapuló, fenntartható betegellátás valósulhat meg a régióban, távlatilag pedig mindezek révén növelhető a lakosság egészsége, életminősége. A projekt megvalósításának ideje 2018. január 1. és 2020. április 30. közötti időszak. Az EFOP-1.10.2-17-2017-00021 azonosítószámú projekt az EFOP-1.10.2-17 kódszámú felhívás keretében 149 999 999 Ft-os támogatásban részesül, amely révén 85%-ban uniós, 15%-ban hazai központi költségvetési forrásból kerül finanszírozásra - tudatta az egyetem közleményben.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ az érvényes szakmai struktúra legtöbb egészségügyi szolgáltatásához rendelkezik a minimálkövetelmények teljesítéséhez szükséges személyi feltételekkel, ám az országos szakorvosi hiányszakmák körébe tartozó ellátások jelentős humánerőforrás hiánnyal működnek. Az ott végzett munka így óriási leterheltséget jelent, amelyet az újonnan jelentkező feladatok ellátása és a távozó kollégák együttes hatása nehezít, így elsősorban ezen szakmák vonatkozásában pályázott az Intézmény támogatott szakorvosi álláshelyek betöltésére.

A betervezett munkaerő fejlesztéseken keresztül - a fentieken felül - két, a betegellátást közvetlenül érintő szervezeti változás humánerőforrás vonatkozásait is szükséges kezelni. Ugyanakkor nem csak az új kollégák felvétele jelent kihívást, a meglévő munkatársak megtartása még nehezebb feladat, ezért olyan munkakörökben dolgozók számának növelése is megvalósul a pályázat keretében, akik az orvosok, nővérek tevékenységét támogatják, kiegészítik.

A hiányzó és a megerősödő funkciókhoz illeszkedő orvosi, szakdolgozói kapacitások biztosítása érdekében a 11 új szakember foglalkoztatásához nyújtott átmeneti bértámogatás révén az egészségügyi humánerőforrás mennyiségi fejlesztését célzó beavatkozások valósulnak meg. Mindennek eredményeként csökken a Klinikai Központ keretében a betöltetlen álláshelyek száma, javulnak a munkaerő megtartását szolgáló feltételek, illetve erősödik a lakosság számára nyújtott ellátások minősége és hatékonysága. A pályázati támogatás így közvetetten hozzájárul az életesélyek és az egészségben eltöltött életévek számának növekedéséhez - írták.

Legolvasottabb cikkeink