• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Párizsi sertésszeletben találták a szalmonellát

Regionális hírek Forrás: MTI

Feltehetően párizsi sertésszelet okozta a szalmonellafertőzést Csongrád megyében.

Feltehetően párizsi sertésszelet okozta a szalmonellafertőzést Csongrád megyében; a konyhát nem zárták be, de elrendelték a szigorított fertőtlenítését és a beszállított nyersanyagok nyomon követését - közölte a megyei kormányhivatal kedden az MTI-vel. A fertőzés következtében a múlt hét eleje óta csaknem húsz iskolás és bölcsődés gyerek betegedett meg.

A kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal megyei hatósága egy múlt pénteki szülői bejelentés alapján vizsgálta azt a domaszéki konyhát, ahonnan a megbetegedést okozó ételek származtak. A bejelentés szerint a szegedi Madách Imre Általános Iskola helyi nyelvi táborában részt vevő gyerekek közül többen megbetegedtek, s hasonló tüneteik voltak: magas láz, hányás, hasmenés. A megbetegedések száma a következő napokban nőtt azok között a gyerekek között, akik a táborban voltak.

A szakemberek a bejelentés napján mind a táborban, mind az ételt szállító domaszéki, "A nagyi kifőzdéje" nevű konyhán ellenőrzést tartottak. A laborvizsgálatok során hat gyerek esetében mutatták ki a szalmonellafertőzést.

Hasonló tüneteket észleltek egy magánbölcsődében is hétfő délelőtt, a vezető elmondása szerint hozzájuk is "A nagyi kifőzdéje" szállította az ételt. Ott nyolc gyermeket érint a megbetegedés, a kivizsgálás itt még folyik. A hivatalok illetékes munkatársai hétfő délelőtt a domaszéki főzőkonyhán közös ellenőrzést tartottak.

A szakemberek nem tapasztaltak kirívó szabálytalanságot: a hűtőtárolás megfelelő volt, az ételkészítéshez felhasznált alapanyagok gyárilag csomagoltak és jelöltek voltak, származásukat számlákkal és szállítólevelekkel igazolták. A dolgozók pedig érvényes egészségügyi könyvvel rendelkeztek. A múlt heti étlapok áttekintése után a szakemberek elrendelték az egységben található sertéshús és tojás nyomon követési vizsgálatát, továbbá az azok származását igazoló dokumentumok vizsgálatát, mivel az ételfertőzés egyik okozója a gyanú szerint a június 18-án készült párizsi sertésszelet lehetett.

Az akkor felhasznált alapanyagból a vizsgálatkor már nem tudtak mintát venni, ezért rendelték el a nyomon követést. Ez azt jelenti, hogy a húst és a tojást beszállító cégnél is ellenőrzést fognak tartani. Ezenkívül szigorított fertőtlenítésre kötelezték az üzemeltetőt.

A Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikája fertőzőosztályának főorvosa kedden azt jelentette a szegedi népegészségügyi intézetnek, hogy múlt szerda óta hét gyermeket vettek fel szalmonellás tünetekkel: a két táborozó iskolás, egy bölcsődés és négy másik gyerek esetében még tájékozódnak a fertőzés okairól. A hat gyermeken kívül, akinek a vizsgálati eredményei a szalmonellafertőzésre pozitívak voltak, 13 gyermeknek volt klinikai tünete.