• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Parlagfű: hatékonyabb fellépést sürget a zöldombudsman

Regionális hírek Forrás: MTI

A jövő nemzedékének szószólója szerint súlyos visszásságot okoz a parlagfűprobléma megoldásának elmulasztása.

Hatékonyabb kormányzati fellépést sürget a parlagfűvel fertőzött területek felderítésére és a fertőzés megelőzésére, az egészséges környezethez való jog biztosítása érdekében Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán.

A közleményben emlékeztettek arra: az Állami Számvevőszék hétfőn adta ki jelentését a parlagfű elleni, 2013 és 2015 közötti védekezés ellenőrzéséről. Megállapították: a védekezés rendszere nem működött eredményesen, a feltárt hiányosságok alapján indokolt annak felülvizsgálata. Azt írták: Bándi Gyula egyetért a rendszer felülvizsgálatára vonatkozó megállapítással, annál is inkább, mert a jelentés sok ponton egyezik az ombudsman elődei által már több mint tíz éve rendszeresen és nyilvánosan megfogalmazott figyelmeztetésekkel.

A jövő nemzedékek szószólója hangsúlyozta, hogy a parlagfű okozta gazdasági károk, valamint egészségügyi és szociális kiadások sokkal többe kerülnek az államnak, mintha megfelelően működtetne egy hatékony rendszert a probléma megoldására. Bándi Gyula elődeihez hasonlóan felhívta a kormányzati intézmények és hatóságok figyelmét arra, hogy a parlagfűprobléma megoldásának elmulasztása az állampolgárok egészséghez és egészséges környezethez való alkotmányos jogát érintő súlyos visszásságot okoz.

Megjegyezte: az allergiás betegek városokban tapasztalható magasabb aránya arra utal, hogy a levegőszennyezés tovább súlyosbítja az allergén eredetű megbetegedéseket, ezért a megoldáshoz elengedhetetlen a légszennyezés elleni komplex fellépés is. Mivel a parlagfűpollen 80 százaléka külterületről származik, a legfontosabb az lenne, hogy a mezőgazdasági művelés alatt álló földeken megakadályozzák a gyomosodást - áll a közleményben.

Bár hatósági eljárás a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt csak július 1-jétől indítható, a védekezést tavasszal, a parlagfű fejlődésének legérzékenyebb szakaszában célszerű elkezdeni. Bándi Gyula ezért felkérte az agrárium valamennyi meghatározó szereplőjét, különösen a Magyar Agrárgazdasági Kamarát, továbbá a Növényvédelmi és Növényorvosi Kamarát arra: széleskörű felvilágosító munkával segítsék elő, hogy ez a szakmai evidencia a gazdálkodásban napi gyakorlattá váljon.

Egyúttal felszólította az illetékes hatóságokat, hogy a külterületi parlagfű-felderítés hatékonyságának lényeges növelésével és következetes szankcionálással segítsék a felelősségteljes földhasználói szemlélet elterjedését.

Legolvasottabb cikkeink