• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pécsett versengnek az ország legjobb életmentői

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Újra az utcára, az emberek közé viszik az elsősegélynyújtás fontosságának üzenetét.

A Magyar Vöröskereszt immáron 44. alkalommal szervezi meg felmenő rendszerű (területi, megyei, országos döntő) országos elsősegélynyújtó versenyét. Ezúttal Pécs ad otthont a nívós megmérettetésnek. 260 elsősegélynyújtó (20 gyermek, 20 ifjúsági és 15 felnőtt és 1 vendégcsapat) ad számot elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtó-ismereteiről a 20 állomásos körpályán, Pécs belvárosában, május 30-án - tudatta a szervezet közleménye.

A versenyben résztvevő csapatokat az Országos Mentőszolgálat szakemberei értékelik, a lebonyolítást több mint 200 fő vöröskeresztes munkatárs és önkéntes segíti, míg a baleseti szituációk 73 képzett imitátor segítségével elevenednek meg.

„A Magyar Vöröskereszt egyik legismertebb tevékenysége - a véradás mellett- az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. Különösen fontos szerepet játszik ebben Országos Elsősegélynyújtó Versenyünk, ahol minden évben több száz gyermek és fiatal felnőtt bizonyítja be, hogy az elsősegélynyújtást megtanulni gyerekjáték" – mondta Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. A Magyar Vöröskereszt alapfeladatai közé tartozik az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. A Vöröskeresztnek országosan mintegy 10 ezer elsősegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly 75 ezren tettek sikeres közúti elsősegélynyújtó vizsgát a hazai legnagyobb humanitárius szervezetnél.

A szervezet egyik legnépszerűbb programja Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, ahol képzett vöröskeresztes önkéntesek 2007 óta 27 245 strandoló sérülését látták el szakszerűen. Sőt, a szolgálat indulása óta négy esetben életet is mentettek.

Idén első ízben, főtámogatóként állt a verseny mellé a UPS Magyarország. A vállalat munkatársai maguk is elsősegélynyújtó ismeretek tanulására adták fejüket, 5 tagú vendégcsapattal vesznek részt a megmérettetésben.

„Vállalatunk tevékenysége elsősorban a közutakhoz köt bennünket – mondta el Poczok Péter a UPS Magyarország kereskedelmi igazgatója. – Ebből adódóan munkatársaink, akik ugyan baleset nélkül megtett órák számát tekintve az iparág legjobbjai közé tartoznak, nap mint nap kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor fontosak lehetnek az elsősegély nyújtási ismeretek. Ezért érezzük magunkénak és támogatjuk a Magyar Vöröskereszt programját."

Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere az esemény fővédnöke. A megyei jogú város és Csizi Péter országgyűlési képviselő minden segítséget megadott a verseny sikeres lebonyolítása érdekében. A verseny megszervezéséhez és a versenyállomások működtetéséhez rengeteg támogatást és segítséget kaptunk partnereinktől, köszönjük munkájukat - áll a közleményben!