• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Pedró nagy találkozása az idegtudománnyal

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A feleségem, szerencsére, aggódós típus, egy percet sem gondolkodott, azonnal hívta a mentőket.

Nem fáj semmije, tökéletesen jár, beszél, és szokásához híven tréfálkozik Peterdi Imre, a Dunaújvárosi Acélbikák korábbi válogatott jégkorongozója, hokiedző, pedig még két hete sincs, hogy stroke-ot kapott. A jobb agyféltekének egyik főverőerét zárta el egy vérrög, ez pedig sokaknál rokkantságot, sőt akár halált is okozhat.
„Mondták is itt a kórházban, hogy nem kell mindenből viccet csinálni, mert higgyem el, rosszabbul is járhattam volna" – mondta az Amerikai úti Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI) fekvő 185-szörös válogatott csatár, aki néhány napon belül átkerül a rehabilitációra. A történtekről és a szakmai részletekről ma tartottak tájékoztatót a sajtónak.

A szurkolók által csak Pedrónak becézett 35 éves sportoló március 4-én, pénteken még részt vett a dunaújvárosi ’96-os bajnokság évfordulóját ünneplő gálamérkőzésen. Másnap délben nyagyvenyimi otthonában 9 éves kisfiával bolondozott, birkózott a hokis, amikor rosszul lett: egyszer csak nem érezte a bal lábát, és meg sem tudott mozdulni. „A feleségem, szerencsére, aggódós típus, amikor meglátta, hogy kitágultak a pupilláim és fennakadtak a szemeim, egy percet sem gondolkodott, azonnal hívta a mentőket".

Később, amikor elterjedt Dunaújvárosban, hogy a helyi csapat sztárját mentő vitte el, sokan azt gondolták a gála utáni ünnepség miatt nem tudott másnap felkelni. Volt, aki azt hitte, ödéma miatt vitték kórházba, volt, aki vakbélgyulladásra gyanakodott. Hogy elkerülje a félreértéseket, leállítsa a találgatásokat, ezért írta ki a sportoló egy héttel később a netre, mi is történt vele valójában, és azt is, milyen szerencséje volt.

A szerencséhez persze az sem ártott, így az ellátórendszer olajozottan működött és a sportoló profi, elhivatott szakemberek kezei közé került.

A Dunaújvárostól 8 kilométerre fekvő településre nagyon gyorsan kiértek a mentők és másfél óra múlva a hokis már a CT-n is túl volt a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban, ahol egyébként nem olyan rég adták át az új diagnosztikai részleget. A leletek alapján a tapasztalt, ügyeletes orvos pontosan látta, hogy nagy a baj, de azt is egyből tudta, hogy itt egy esély van: a sportolót a budapesti idegtudományi intézetbe kell szállítani.

Az országban ma 4-5 helyen tudják éjjel-nappal elvégezni azt a valamivel több, mint egy éve ajánlott életmentő beavatkozást, amely az agyalapi verőerekből katéterrel távolítja el az elzáródást okozó vérrögöt. Ebből az intervenciós eljárásból eddig a legtöbbet az OKITI-ben végezték el, a tavalyi, körülbelül 150 agyi katéteres beavatkozásnak csaknem a fele itt történt.

Azon a szombaton az OKITI neurointervenciós osztályának vezetője, dr. Szikora István volt a telefonon értesítendő ügyeletes. Épp a motorját szervizeltette, amikor elérte a hívás. A dunaújvárosi és a pesti szakember félszavakból is értette egymást, tudták, perceken múlhat a beavatkozás sikere. Szikora doktor javaslatára az életmentő beavatkozáshoz történő szállítás esetén elvárt módon hozták a mentők a beteget Dunaújvárosból a fővárosba. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az általában 1-1,5 órás utat háromnegyed óra alatt tették meg. (Képünkön Szikora doktor és páciense)

Amikor az intézetben átvették a beteget, a bal oldala teljesen bénult volt. Szikora doktor, és az ügyeletes neurológus dr. Óváry Csaba, az intézet orvosigazgatója egyből elvégezték a kontrollvizsgálatokat, hogy eldöntsék, alkalmazható-e a katéteres vérrög-eltávolítás, vagy túl nagy a kockázat. A tesztek zöld utat adtak. „Nagyvenyimben 12:45-kor jelentkeztek az első tünetek, az intézetbe 10 perccel 16 óra után vettük fel, és miután elvégeztük a szükséges vizsgálatokat 17.06 perckor megkezdtük az intervenciót" – mondta Szikora doktor.

A fél órás beavatkozás jól sikerült. A sportoló azóta minden nap egy kicsivel több mindenre képes. Ahogy eddig a sportban, most a gyógytornán igyekszik 100 százalékot teljesíteni. „Egyszerre szerencsétlenség és szerencse is, hogy ilyen fiatalon ért ez a baj, hiszen azt mondják, a korom miatt sokkal jobb esélyem van a gyógyulásra" – mondta a jégkorongozó. Ebben nagy segítségére lesznek majd azok a rehabilitációs szakemberek, akikhez az OKITI-ből várhatóan néhány nap múlva kerül.

Az, hogy Pedró a rosszullét után 4 óra 20 perccel „tű alá került", azt jelenti, hogy nagy eséllyel egészséges életet élhet majd. Másfél órával később már nem lehetett volna beavatkozni, a neves sportoló nagy valószínűséggel maradandó károsodásokat szenved. „Hallottam, hogy Dunaújvárosban valaki azt mondta, már meg is haltam. Ezek után, ha igaz a mondás, akkor én nagyon sokáig fogok élni" – mosolygott a lábadozó sportoló.

Prof. Dr. Nagy Zoltán - főigazgató főorvos (b1), Dr. Óváry Csaba PhD – orvosigazgató, Peterdi Imre – 185-szörös válogatott jégkorongjátékos és Dr. med. habil. Szikora István PhD egyetemi magántanár – osztályvezető-főorvos a tájékoztatón.

A stroke és a centrumok
A stroke (agyi érkatasztrófa) bármely életkorban előforduló, gyakran súlyos, maradandó fogyatékossággal vagy akár halállal járó, különböző eredetű kórképek gyűjtőneve. Körülbelül egy éve megjelent nemzetközi vizsgálatok bizonyították, hogy az agyalapi nagyerek elzáródása okozta stroke esetén az elzáródást okozó vérrög eltávolítása katéteres eljárással biztonságos és eredményes eljárás. A módszer számottevően növeli a betegség túlélési esélyét, valamint az önálló életvezetésre alkalmas túlélők arányát. Ilyen agyalapi nagyér-elzáródás esetén ez a beavatkozás lényegesen eredményesebb a korábban egyedüli oki terápiaként elfogadott vénás vérrögoldó kezelésnél.

Azon betegeknek, akik a kritikus időtartamon, 6 órán belül megfelelő felszereltségű és ezen betegek ellátásában jártas stroke centrumba jutnak, lényegesen jobbak az esélyei, mind a maradandó fogyatékosság elkerülésére, mind pedig a túlélésre. Az eljárás rutinszerű alkalmazásától a szívinfarktus katéteres kezeléséhez hasonlítható ugrásszerű javulás várható a stroke terápiájában.

Magyarországon, csakúgy, mint a világ minden fejlett egészségüggyel rendelkező országában, jelen pillanatban a stroke ellátás szervezésének legfontosabb feladata, hogy minél rövidebb idő alatt, az ország minél nagyobb hányadát lefedően létrejöjjenek azok a katéteres stroke ellátásra technikailag felkészült és megfelelően képzett szakembergárdát alkalmazó centrumok, melyek biztosíthatják azon betegek megfelelő kezelését, akiknek gyógyulása ettől az eljárástól remélhető.

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet e munka nélkülözhetetlen elemének tartja, hogy az új eljárást, alkalmazásának feltételeit, valamint az elszenvedett stroke következményeinek csökkentését célzó erőfeszítéseket minél szélesebb körben megismertesse.

Legolvasottabb cikkeink