• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Példa a szolnoki ingyenes lakossági szűrőprogram

Regionális hírek 2019.03.04 Forrás: MTI
Példa a szolnoki ingyenes lakossági szűrőprogram

A tizenharmadik alkalommal megvalósuló szűrőprogramot Szolnok egész közössége magáénak vallja.

Az egész ország számára például szolgálhat a Tiszta szívvel Szolnokért! elnevezésű ingyenes betegségmegelőző lakossági szűrőprogram - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára hétfőn a Tisza-parti megyeszékhelyen, a péntekig tartó program megnyitóján. Horváth Ildikó elmondta: a megyei Hetényi-kórház és az önkormányzat együttműködésében tizenharmadik alkalommal megvalósuló szűrőprogramot Szolnok egész közössége magáénak vallja, fontos az emberek számára a szűréseken való megjelenés, ezt a részvételi arány is mutatja. Hozzátette: a szűrőprogramok fontosak a szemléletformálásban is.

 Jelezte, januári kutatások szerint az emberek több mint 50 százaléka nagyon fontosnak tartja az egészségét, a leginkább az idősebbek és a gyermeket nevelők válaszolták ezt. Az a generáció, amely az életmódjával minden nap tud tenni az egészségéért, már nem vallja magáénak ezt ennyire, tehát "van mit hozzátenni a dolgokhoz" - fogalmazott az államtitkár.

Üdvözölte, hogy a szolnoki szűrőprogram része az életmód-tanácsadás is. Kitért arra, hogy külföldön a tüdőszűrésnek elemi és kötelező része a dohányzásról való leszokásra és az egészséges életmódra vonatkozó javaslat.

Bene Ildikó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet megbízott főigazgatója, a program ötletgazdája elmondta: a péntekig tartó akció során Szolnokon különböző helyszíneken - iskolákban és művelődési intézményekben - várják az embereket. Hozzátette: akiket kiszűrnek, azokat továbbirányítják háziorvoshoz, illetve szakorvoshoz.

Szólt arról, hogy a szűréseken túl ismeretterjesztő előadásokat tartanak a népbetegségnek számító érszűkülettel és a sürgősségi betegellátással kapcsolatos tudnivalókról. Újdonság, hogy hétfő délután az érdeklődők a rendelőintézetben betekinthetnek a "kulisszák" mögé, megismerkedhetnek például az új betegfelvételi rendszerrel.

Bene Ildikó beszámolt arról is, hogy a megyei önkormányzat segítségével a szűrőprogram eljutott a kétezernél kevesebb lakosú településekre is, továbbá 2007 óta minden évben, így idén júniusban is kiutaznak Erdélybe.

Legolvasottabb cikkeink