• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pikkelysömör Világnap a sportuszodában

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Hazánkban 150-200 ezer embernek próbatétel beugrani a vízbe bőrelváltozásai miatt.

A magyar népesség mintegy 1,5-2 százalékát érintő kórra, a pikkelysömörre hívja fel a figyelmet a Magyar Dermatológiai Társulat Úszók éjszakája című kezdeményezése, mely október 29-én, a Pikkelysömör Világnapján egyszerre öt nagyvárosban – köztük Debrecenben – zajlik neves olimpikonok részvételével.

A pikkelysömört  társadalmi előítélet övezi, még mindig kevés az ismeret és sok a tévhit e viszonylag gyakori, az egész szervezetet érintő betegség kapcsán. Bár a bőrön minden esetben megjelennek a jellegzetes elváltozások, mégis egy olyan komplex betegségről van szó, amelyet súlyosabb esetben gyakran kísérnek egyéb szervek megbetegedései is: ízületi vagy kardiológiai elváltozások, depresszió vagy elhízás. Mindezek után nem csoda, ha a betegek életminősége, közérzete rosszabb egészséges társaikénál. Jól példázza ezt a sporttevékenységektől való elzárkózás vagy a társas érintkezés beszűkülése – mondta el Dr. Remenyik Éva egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Bőrgyógyászati Klinikájának igazgatója, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke.

A Debreceni Egyetem közlése szerint Magyarországon 2006 óta rendezik meg a Pikkelysömör Világnapot, így a Hajdúsági Psoriasis Klub is – a DE OEC Bőrgyógyászati Klinikájával – minden évben ismeretterjesztő előadásokat szervezett az érintett betegeknek és a családtagjaiknak. Idén egy országos eseménysorozathoz csatlakozva az Úszók éjszakáján hívják fel a figyelmet a pikkelysömör betegségre, és lépnek fel az ebben szenvedők megbélyegzése ellen. Budapest, Kaposvár, Pécs és Szeged mellett Debrecenben is várják a Pikkelysömör Világnapon az érdeklődőket 18 órától a Sportuszodában (Debrecen, Zákány u. 4.), ahol Biczó Bence ifjúsági olimpiai bajnok úszóval együtt róhatják a métereket.

Az öt hazai város ugyanis versenyez egymással, hol teszik meg a váltóversenyben egy óra alatt a leghosszabb távot. A győztes város betegklubja egy kirándulást nyerhet, ezzel is oldva a betegek elszigeteltségét – hangsúlyozta Vatler Péterné, a Hajdúsági Psoriasis Klub elnöke.

Összeállítás a pikkelysömörről a Weborvoson