• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Plazmaadásra várják a fertőzésen átesett egyetemi polgárokat

Regionális hírek 2020.10.02 Forrás: Semmelweis Egyetem
Plazmaadásra várják a fertőzésen átesett egyetemi polgárokat

Figyelemfelhívó akciót indítanak, hogy minél több gyógyult Semmelweis Polgár adjon vérplazmát az új betegek gyógyítása érdekében.

A koronavírus nyár végén fellángoló második hulláma után nemcsak a pozitív esetek száma növekedett meg, de a kórházi ellátást igénylő betegeké is. Az ő kezelésükre továbbra is kevés célzott terápiás lehetőség érhető el. Habár néhány antivirális gyógyszerrel kapcsolatban vannak biztató eredmények, a leghatékonyabb gyógymód továbbra is a vérplazmaterápia – mondta el az egyetemi portálnak dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, a Klinikai Központ Elnöke. Kulcsfontosságú tehát, hogy minél több gyógyult beteg – és köztük minél több érintett Semmelweis Polgár – vegyen részt a plazmaadáson, hiszen csak az ő vérükből készülhet el az életmentő szérum – emelte ki.  

A Semmelweis Egyetem azon hallgatói és munkatársai tudnak vérplazmát adni, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, és a tünetek megjelenése után eltelt legalább 4 hét, vagy a gyógyulás után minimum 2 hét. Vérplazmát minden, a vírusból kigyógyult személy adhat, attól függetlenül, milyen tüneteket mutatott nála a fertőzés, vagy mennyire volt súlyos a betegség lefolyása – azok is tehát, akik a nem szorultak kórházi kezelésre. A plazmaadásra jelentkezőknél először vérvételre kerül sor, melyre az alábbi időpontokban várják őket a Külső Klinikai Tömb parkolójában az OrthoSera szűrőbuszai (bejárat a Központi Betegellátó Épületen át, melynek címe: Budapest 1083, Üllői út 78.):

október 6-án kedden, 11 és 14 óra között;

október 8-án csütörtökön, 9 és 12 óra között;

október 12-én hétfőn, 12 és 15 óra között.

A vérvételre nem szükséges éhgyomorral érkezni, ugyanis kizárólag abból a célból vizsgálják meg a mintákat, hogy elegendő antitest található-e bennük. Más betegségekhez hasonlóan a koronavírus-fertőzés esetén is eltérő, mennyi ellenanyagot termel a szervezet, a hatékony plazmaterápiához pedig szükséges, hogy ennek szintje meghaladjon egy bizonyos értéket – mutatott rá dr. Szabó Attila. A vérvételre nem kell előzetesen jelentkezni, ám mindenkit arra kérnek, hogy lehetőség szerint vigye magával a PCR-vizsgálatról szóló leleteit. 

Első alkalommal minden jelentkezőtől 1 kémcsőnyi vért vesznek le, ennek vizsgálata után pedig külön értesítik azokat, akik a vérükben található ellenanyag szintje alapján alkalmasak plazmaadásra. A vérplazma-vétel eljárása gyakorlatilag hasonló a véradás folyamatához, ám ennek során a vérnek csak a sejtes elemek nélküli, fehérjéket és antitesteket is tartalmazó részét használják fel - írták.

A fertőzésen átesettek vérében a vírus elleni védekezésül termelt ellenanyag, vagyis úgynevezett antitestek találhatóak; ezek segítségével győzi le a szervezet az infekciót. Plazmaterápia során a koronavírusból kigyógyultak vérplazmájával ezeket az antitesteket használják fel a betegség leküzdésére. A járvány során végzett orvosi vizsgálatok és tudományos kutatások azt bizonyítják, hogy a súlyos betegek vérében kialakuló túlzott immunreakció, az ún. „citokin-vihar” egészséges szérum hozzáadásával visszaszorítható. Korábban Semmelweis Egyetem több páciensén sikerrel alkalmazták már a plazmaterápiát; egyet közülük a kezelésnek köszönhetően 10 nap után sikerült levenni a lélegeztetőgépről.  (Kép: Gál Bettina)

Legolvasottabb cikkeink