• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Premierre készülnek Szegeden a műtőben

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Az első magyarországi kétoldali cochleáris implantációs műtétre készülnek a szegedi klinikán egy 16 hónapos kisfiún.

Először kerül sor Magyarországon az egy ülésben, azaz egy műtéti folyamat során történő kétoldali cochleáris implantátum beültetésére. Az eddigi hazai műtétek során az egyoldali ellátás valósult meg. Nagy előrelépés, hogy az elmúlt években a kormány és az egészségügyi államtitkárság felismerte a cochleáris implantáció fontosságát, aminek köszönhetően az utóbbi két évben biztosította a világszínvonalú és minőségű, időben történő ellátás lehetőségét a magyar társadalom számára. A beavatkozás jelentőségét támasztja alá, hogy dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár úr is a helyszínen tekinti meg a műtétet - tudatták közleményben.

Az implantációs műtétet Prof. Dr. Rovó László fül-orr-gégész és audiológus professzor fogja elvégezni a szegedi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán. Az első kétoldali műtéttel egy 16 hónapos, siketen született kisfiún fog az eljárás segíteni, akinek a korai beavatkozásnak köszönhetően minden esélye meglesz arra, hogy hallása ugyanolyan minőségű legyen, mint az ép hallóké.

A komoly nemzetközi hírnévnek örvendő Rovó Professzor tudományos munkájának köszönhetően számos újdonságnak számító műtétre kérte fel őt a világ legnagyobb cochleáris implantátum fejlesztője és gyártója, az ausztráliai Cochlear vállalat. A világon elsőként ő alkalmazott egy új, ma már nemzetközi gyakorlattá vált műtéti technológiát, az úgynevezett Cochlear Baha (bone anchored hearing aid – csontba ágyazott hallókészülék) műtét során, aminek eredményeképpen a szövődménynek kockázatai, és a gyógyulás ideje a minimálisra csökkentek.

Kétoldali, egyidejű implantáció: a nemzetközi gyakorlat

Németországban és Nagy-Britanniában a kétoldali ellátás az orvosi protokoll része. Az egy év körüli gyermekek két oldali ellátásáról törvényi szabályozások rendelkeznek. Ehhez a gyakorlathoz kíván – térségünkben elsőként - Magyarország is csatlakozni. A cél, hogy a korai felismerésnek, és a műtéti beavatkozásnak köszönhetően a siketen vagy nagyfokú súlyos hallásproblémával született gyermekek a társadalom teljes értékű tagjaivá váljanak.

A szülészeteken kellene már szűrni

Ahhoz, hogy megfelelő időben – legkésőbb 1-2 éves kor környékén – megtörténhessen a korai implantáció, nemzeti érdek, hogy a megfelelő műszerrel történő, objektív hallásszűrés kötelező érvényű legyen az szülészeteken. Azok a siket vagy nagyfokú, súlyos halláskárosodással született gyerekek, akik korai életkorban kapnak cochleáris implantátumot, valóban elsajátíthatják a hallás és a beszéd képességét, aminek köszönhetően például a többségi, halló általános iskolában végezhetik tanulmányaikat.

Az idő fontos tényező

Számos független tanulmány igazolja, hogy annál jobb lesz az eredmény, minél előbb ültetik be az implantátumot. Ez azért van így, mert a nyelvtanulás leglényegesebb időszaka a születéstől hatéves korig tart. Nagyon fontos, hogy azok a gyermekek, akiknek nem volt lehetőségük a beszéd megtanulására, mivel nagyfokú halláskárosodással vagy siketen születtek a lehető leghamarabb cochleáris implantátumot kapjanak. A legjobb eredmények elérése érdekében 2 éves kor előtt célszerű elvégezni a beültetést, ezáltal nagyobb lehetőség nyílik a nyelvi képességek kifejlődésére. Az idő esetünkben kulcsfontosságú tényező.