• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Prevenciós összefogás Somogyban - lezárták az évet

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Felelősséggel az egészséges életévekért 2015. címmel tartották meg az évzáró tanácskozást.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya december 10.-én a Megyei Egészség Fórum keretében „Felelősséggel az egészséges életévekért 2015." címmel tartotta évzáró rendezvényét a Somogy Megyei Kormányhivatalban. A tanácskozáson számot adtak az elmúlt év történéseiről, a megyei prevenciós partnerség elért eredményeiről, eseményeinek sokszínűségéről. A rendezvényre meghívást kaptak az országos szakmai irányítás, a megye és a város prominens képviselői mellett a Somogy Megyei Kormányhivatal főosztályainak vezetői, a járási hivatalvezetők, tisztifőorvosok, egészségügyi szolgáltatók és a civil szféra képviselői - tájékoztattak a szervezők.

Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott megnyitójában kiemelte: Somogy adottságai nem nevezhetők kedvezőnek. A gazdasági elmaradottság és a szegénység együtt jár a rossz egészségügyi mutatókkal, az aprófalvas szerkezet miatt pedig jóval nehezebb megszervezni a megfelelő egészségügyi ellátást. Kitért arra, hogy a megye lakosainak átlagéletkora elmarad az uniós és az országos átlagtól is. Ezért is fontos, hogy minden színtéren kiemelt figyelem forduljon az egészség megőrzésre, így a munkahelyen is, ahol a lakosság jelentős része elérhető. Ezt a célt szolgálja az „Egészséges Munkahely" cím, ami a Fórum egyik úttörő kezdeményezése.

Dr. Halmosné dr. Skinyár Judit Somogy megye aljegyzője köszöntőjében felidézte: A Megyei Egészség Fórum 2013-ban alakult meg a szakmai és a civil szervezetek együttműködésével. A kezdeményezés hamarosan országosan is példaértékű lett.

Oláh Lajosné, Kaposvár Megyei Jogú Város alpolgármestere felhívta a figyelmet a szűrővizsgálatok fontossága, és azt kérte a munkáltatóktól, hogy a testi egészség mellett a lelki egészség megőrzésére is ügyeljenek, ugyanis a munkavállalónak is jól esik olykor egy jó szó, némi figyelmesség.

Dr. Oroszi Beatrix, az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatal Népegészségügyi, Stratégiai és Szakmai Elemzési Főosztályának vezetője nyitó előadásában rámutatott: A népegészségügy fontossága akkor merül fel, ha nincs, vagy meggyengült. Bár van még tennivaló, de az elmúlt évtizedek népegészségügyi szempontból kimondottan sikeresnek tekinthetők, hiszen csökkent a csecsemőhalandóság és nőtt a várható élettartam, és az egészségben eltöltött évek száma Magyarországon. A népesség öregedése sajnos jellemző hazánkban is. A felmérések szerint, míg 2010-ben minden tízedik ember volt 60 év feletti a világon, 2150-ben már minden harmadik embertársunk eléri ezt a kort. Ezért is elismert a somogyi kezdeményezés.

A megye munkáltatói közül egyre többen ismerték fel, hogy az egészséges munkavállaló érték. Ennek jegyében került, immár második alkalommal meghirdetésre Somogy megyében az „Egészséges Munkahely" pályázat.

A 2015. évben meghirdetett pályázaton két munkáltató nyerte el a címet. A munkahelyi egészségfejlesztés területén végzett kimagasló tevékenységének elismeréseként költségvetési szerv kategóriában Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, vállalat kategóriában a Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft. részére adományozott „Egészséges munkahely 2015." címmel emlékplakettet a Somogy Megyei Kormányhivatal. A díjakat dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott adta át.

A Megyei Egészség Fórum munkájának meghatározója a partnerség, a szakmai és civil szervezetekkel egyaránt. A bemutatott sokszínű tevékenység e szervezetek támogatása nélkül nem jöhetett volna létre, ezért dr. Neszményi Zsolt elismerő oklevelet adott át a Rákbetegek Országos Szövetsége Kaposvári tagszervezet Viktória Klubjának az idei évben nyújtott kiemelkedő közreműködő tevékenységért, dr. Nagy Zita foglalkozás egészségügyi szakfőorvosnak és dr. Fülöp Gábor fogászati szakfőorvosnak a szakterületükön végzett országosan egyedülálló, példaértékű prevenciós tevékenységükért.

Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos nevében dr. Pálca-Juhász Márta egészségfejlesztő tisztiorvos üdvözölte a megjelenteket és számolt be a prevenciós együttműködés 2015. évi eredményeiről, Andre Malraux idézetével nyitva előadását: „Az ember annyit ér, amennyit változtat a világon".

A 2015. év legfontosabb célkitűzése volt, a megye lakosaiban tudatosítani az egyéni felelősséget egészségük megőrzése érdekében, ezért kiemelt hangsúlyt kapott az egészség üzenetek eljuttatása a lakossághoz. A célok eléréséhez elsődleges feladatként került meghatározásra a jól működő egészségfejlesztési mátrix stratégiai együttműködéseinek fenntartása, a prevenciós együttműködés szélesítése - színtereinek, aktivitásainak fejlesztése. Ezen tevékenységek közé tartozott magas szakmai színvonalú konferenciák megvalósítása, lakossági érzékenyítő és edukációs kiadványok készítése és széles körű hozzáférés biztosítása az egészségügyi alap-, és szakellátás közreműködésével. Az uniós érdeklődére is számot tartó Óvodai Kémiai Biztonsági Program védjegy oltalom alá került, valamint beépült az óvodapedagógusok képzésébe. Idén immár 3. alkalommal került sor a „Séta a mellrák ellen" program megvalósítására. Az év során számos világnapi-, lakossági program, média megjelenés, - új elemként közösségi oldalon -, komplex munkahelyi egészségfejlesztő napok színesítették a Fórum tevékenységének palettáját.

A Megyei Egészség Fórum 2015. évi prevenciós eredményeinek szöveges bemutatását képes beszámoló követte, mely az év folyamán az együttműködő partnerekkel megvalósított sokszínű és sokrétű munkát, gyermekmosolyban és lelkes arcokban megnyilvánuló eredményeit szemléltette.

A MEF beszámolót követően – az ahhoz szervesen illeszkedő Járási Egészség Fórumok munkájának szemléltetésére - Varga Zsanett egészségfejlesztő áttekintést adott a Somogy Megyei Kormányhivatal Marcali Járási Hivatalának Népegészségügyi Osztálya által működtetett Járási Egészség Fórum munkájáról.

A munkahelyi és közösségi színterek mellet a prevenció fontos helyszínei a nevelési- oktatási intézmények. Az itt folyó sokrétű prevenciós tevékenység részeként Semmelweis örökségét szem előtt tartva igyekeztek munkatársaink minél több diákhoz eljuttatni az e-Bug iskoláskorú gyermekeknek szóló internetalapú, játékos egészségfejlesztési oktatási eszköz által újszerű formában biztosított üzeneteket.

Ács Richárd, a Somogy Megyei Kormányhivatal Nagyatádi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársa előadásában ismertette a résztvevőkkel az e-Bug program Somogy megyei vonatkozásait és az elért szép eredményeket.

Dr. Pálca-Juhász Márta egészségfejlesztő tisztiorvos zárszavában kiemelte, hogy az elmúlt 3 év igazolta a prevenciós együttműködés fontosságát, hisz eredményei azt mutatják, hogy közös erővel hatékonyabban szolgálhatjuk a prevenció ügyét, a somogyi polgárok egészségvédelmét. Végezetül megköszönte a Megyei Egészség Fórumban tevékenykedő valamennyi résztvevő egész éves munkáját.