• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Programot hozott a klinikára a hazaköltözéssel

Regionális hírek 2019.04.08 Forrás: Semmelweis Egyetem
Programot hozott a klinikára a hazaköltözéssel

A díj nem pusztán a saját érdeme, egy egész csapat áll mögötte és szoros kollaboráció eredménye a Klinika és a Bethesda között.

Dr. Czövek Dorottya, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika 2018-ban Junior Príma Díjjal kitüntetett orvosa a Gyermekpulmonológiai Kutatócsoport vezetőjeként elsősorban az izom- és tüdőbeteg gyerekek lélegeztetésének különböző tüdőgyógyászati és kardiológiai hatásainak vizsgálata mellett cisztás fibrózisban szenvedőkkel foglalkozik. Munkatársaival azon dolgoznak, hogy a tüdőbetegségben szenvedő gyerekek életminőségét javítsák. A Semmelweis Egyetem honlapja mutatta be a fiatal doktornőt.

„Nekünk orvosoknak kötelességünk, hogy a gondjainkra bízott gyermekek a körülményekhez képest a világon jelenleg elérhető lehető legjobb ellátást megkapják” – vélekedett Dr. Czövek Dorottya. A  külföldön látott új perspektívákat hazahozva, valamint az itthoni felnőttgondozásban – az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán – már jól működő Otthoni Lélegeztetési Program alapján tavaly áprilisban elindította a hazánkban újdonságnak számító Nem-invazív Otthoni Lélegeztetési Programot gyermekeknek. A fiatal orvos hangsúlyozta: ez a krónikus gondozásnak egy teljesen új formája, ami segítséget nyújt az érintett családoknak, hogy együtt maradjanak. Az eddig állandó kórházi kezelésre szoruló gyerekek életminősége jelentősen javulhat azáltal, hogy nem a kórházban, hanem saját otthonukban nőhetnek fel. Hozzátette: a program keretében „hazaszervezett” gyerekek számára biztosítják a kezeléshez szükséges eszközöket is.

A Gyermekpulmonológiai Kutatócsoport keretein belül – amit ő indított el a klinikán – vizsgálják az izombeteg gyerekek lélegeztetésének különböző tüdőgyógyászati és kardiológiai hatásai mellett a cisztás fibrózisban szenvedő gyermekeket is. Mint kitért rá, a cisztás fibrózis a leggyakoribb genetikai betegség, ami az itthoni lakosságot is érinti. A külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy az újszülöttkori szűréssel sokkal jobb életminőséget lehet biztosítani az érintetteknek. Éppen ezért a frissen kiszűrt cisztás fibrózisos gyerekeket már újszülöttkortól követik innovatív légzésfunkciós technikákkal – amik eddig hazánkban nem voltak elérhetőek – illetve különféle képalkotó vizsgálatokkal, hogy figyelemmel tudják kísérni a tüdő állapotát, és szükség esetén megfelelően  kezelhessék – ismertette a jelenleg is folyó kutatást. Hozzátette: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán az újszülöttkori szűrést ebben az évben tervezik bevezetni. (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem) A teljes írás itt olvasható 

Legolvasottabb cikkeink