• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Protonterápiás kutatóközpont létesülne Debrecenben

Regionális hírek Forrás: MTI

"Fontos, hogy az ide érkezők ne érezzék úgy, hogy a sivatagba jöttek".

Egy protonterápiás kutató és gyógyító központ létrehozása lehet a következő évek legnagyobb debreceni beruházása, a város pedig tovább halad a magas hozzáadott értékkel dolgozó iparágakra épülő stratégiáján - mondta Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) polgármester szerdán Debrecenben a tudományos újságírók regionális találkozóján. A politikus közölte: a közvetlenül mintegy 30 milliárd forintba, a kiegészítő beruházásokkal pedig ennek kétszeresébe kerülő központ a Debreceni Egyetem (DE) és az MTA Atommagkutató Intézetének tudományos munkájára és szakembergárdájára épülhetne.

Kósa Lajos kiemelte, a városvezetés számára 1998-ban világossá vált, hogy a hagyományos, több esetben a szocialista rendszerből örökölt iparágak - malomipar, házgyár, húsipar és az ezeket kiszolgáló gépipar - nem tarthatók fenn. Helyette az egyetem és más oktatási-kutatási háttérbázisra épülő iparágakat kellett "hagyományból, lehetőségből és kényszerből" a városba hozni - hangoztatta.

Debrecenbe azóta több ezer munkahely jött létre az infotechnológiai iparban, a műszergyártásban és a gyógyszeriparban. További lehetőség a DE Orvos- és Egészségtudományi Centrumában a térítéses gyógyellátás feltételeit megteremteni, elsősorban külföldieknek - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy számos városi középiskolában indítottak két tannyelvű képzéseket a szakemberek biztosítására.

A polgármester egyben rendkívül fontosnak nevezte a városban tanuló több ezer külföldi diákot, akiknek a fogyasztása jelentősen hozzájárul a város gazdaságához. Kitért rá: "fontos, hogy az ide érkezők ne érezzék úgy, hogy a sivatagba jöttek", ezért olyan urbanisztikai fejlesztéseket hajtottak végre - elsősorban a kultúra és a sport terén - amely élhető várossá teszi Debrecent és minden szabadidős tevékenység színvonalas folytatását biztosítja.

A közlekedésfejlesztés Kósa Lajos szerint szintén elengedhetetlen a gazdaságfejlődés terén, és mérföldkőnek nevezte a tavalyi évet a menetrendszerű légi forgalom elindulása miatt.