• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pszichológia és tudomány találkozása Nyíregyházán

Regionális hírek Forrás: MTI

Kutatók éjszakája nyíregyházi és debreceni egészségügyi kar programjai.

Rendhagyó kémiaórával, látványos kísérletekkel, pszichológiai tesztekkel, több mint húsz helyszínen harminc programmal várja az érdeklődőket pénteken a Kutatók éjszakája programsorozat keretében a Nyíregyházi Főiskola és a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara.

Szeptember negyedik péntekje idén is a szenvedélyesen kíváncsiaké, újra kinyílnak a nyíregyházi laborajtók, a kutatók ismét kibújnak fehér köpenyükből és hétköznapi nyelven mutatják be a tudományt. Az ingyenes rendezvény látogatói természettudományos kísérleteket nézhetnek, bepillantást nyerhetnek az intelligens robotok világába és a modern erőfejlesztés módszereibe, megismerhetik az életünkben jelen lévő új anyagokat és sétálhatnak a helyi botanikus kertben.

Idén a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara is bekapcsolódik a nyíregyházi rendezvénybe: a péntek délután négytől kezdődő program nyitányaként mentési- és elsősegély bemutatót tartanak a Sóstói úti épületben - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel. A szervezők emellett tesztelik az érdeklődők intelligenciaszintjét, szorongását és figyelmét, valamint lesz relaxáció és önismereti játék. A "pácienseken" elvégzik a klasszikus pszichológiai kísérleteket az egyik videomegosztó segítségével, az érdeklődők Jung és Freud téziseivel és elméleteivel is ismerkedhetnek. A terepkutatás segítségével bemutatják a szociális munka módszereit és technikáit, az ebből nyert tapasztalatokat pedig foglalkozás keretében cserélhetik ki egymás között az oktatók és az érdeklődők.

A Nyíregyházi Főiskola campusában a délutáni megnyitót követően fotó- és interaktív eszközkiállítással indul a rendezvény, majd rendhagyó kémiaóra lesz, emlékező fémekről, orvosi anyagokról hallgathat meg előadást a közönség - tájékoztatatta Nagy Balázs, az intézmény sajtóreferense az MTI-t. A biomassza-bemutató után a műszaki karon repüléstechnikai- és robot bemutatót és szimulációt, valamint gépészeti témájú előadásokat tartanak. A B épületben a szociálpolitikai és szociológiai kutatási témák iránt érdeklődőket várják. Lesz tízujjas gépírási gyakorlat, a Testnevelés és Sporttudományi Intézetben az egészségdiagnosztikai módszerekről, az erőfejlesztésről és az egészségmegőrzésről esik szó.

Jó idő esetén távcsöves megfigyelést is tartanak, és a Kutatók éjszakája rendezvénysorozat résztvevői ingyen nézhetik meg a Tuzson János Botanikus Kertet.