• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pulmonális Hipertónia Világnap: Kifulladásig a PH-ért!

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A PH Világnap célja, hogy csökkenjen a fel nem ismert betegek száma.

A magyarországi Tüdőér Egylet kampányt indít a PH Világnap alkalmából Budapesten. A világ számos országának eseményéihez csatlakozva a súlyos tüdőérbetegségre, a pulmonális hipertóniára hívják fel egy figyelmet különleges futóversennyel a Városligetben, a Közlekedési Múzeum előtt kiépített KRESZ pályán. A betegeken kívül elsősorban a sportra, mozgásra fogékony fiatalokat várják. Remélik, hogy a nagyszámú résztvevővel megtartandó eseménnyel sikerül növelni a pulmonális hipertónia (PH) ismertségét - tudatták közleményükben.

A PH Világnap célja, hogy a társadalomban és az orvosok körében is növelje a betegség ismertségét. Fontos, hogy további kutatással, korai és megfelelő diagnózissal jobb ellátással lépjünk fel e betegséggel szemben. A PH Világnap a spanyol PHA szervezet kezdeményezésére jött létre. E napon számos országban rendeznek a budapestihez hasonló figyelemfelkeltő rendezvényeket, eseményeket. Szaúd-Arábiától Kanadáig, Japántól az USA-ig a betegszervezetek aktívan mutatkoznak be.

A PH progresszív, halálos betegség, amely hatással van a szívre és tüdőre. A tüdő artériájában lévő vérnyomás nagyságával szokták jellemezni. A betegségnek öt fajtája van, amelyek az ebben szenvedőket személyenként más- és másképp érintik. A PAH ritka formája a betegségnek, 1 millió főre vetítve körülbelül 52 főt érint. Halálozási aránya esetenként magasabb lehet, mint a rák egyes formáié, így a mell-, vastag- és végbélráké. E súlyos betegséggel élőknek komoly támogatásra van szükségük, ugyanis a kórnak nagy hatása van a mindennapi életre, akár a kisebb terhelésekre, lépcsőzésre, sétálásra, vagy egyszerűen a felöltözésre.

A Tüdőér Egylet alelnöke, a pulmonális hipertónia hazai szakértője, dr. Karlócai Kristóf főorvos szerint a betegség felismerése az orvosoknak sem könnyű, mert tünetei rejtettek. Ma a legtöbbször szív ultrahanggal szűrik ki a pácienseket, de az artériás pulmonális hipertónia elkülönítése a betegség egyéb formáitól általában szélesebb körű vizsgálatsorozatot igényel. A gyanús betegeket úgynevezett PAH centrumokban lehet diagnosztizálni, kezelésüket beállítani, gondozni. A PH Világnap célja, hogy csökkenjen a fel nem ismert betegek száma. Segítségével nemcsak a laikus közönség, hanem az orvosok figyelmét is felhívjuk erre a ritka, de hazánkban is több száz embert érintő betegségre.

A PH személyes betegség: a vezető tünet akár személyenként is más- és más lehet. Közös tünet a légszomj, a kék ajkak és a fáradtság. A tünetek nem specifikusak, így a PH-t gyakran asztmával vagy más betegséggel keverik össze, ezért előfordulhat, hogy a helyes diagnózisra két évet is várni kell. Ez a késedelem bizonyos esetekben akár az életet is jelentheti. A PH progresszív tulajdonsága miatt az elveszített funkciók teljes egészükben nem nyerhetők vissza, ezért a korai és megfelelő diagnózis, valamint hatékony kezelés alapvető fontosságú.

Mint a legtöbb betegségnél, a PH-ban is kiemelkedően fontos a korai felismerés. Ennek révén korszerű, általában kombinált kezeléssel a betegek funkcionális állapota egy osztálynyit javulhat és panaszmentesen élhetnek hosszú évekig, ami hatalmas terápiás siker. A PH-ban szenvedő betegek kezelési lehetőségei sajnos korlátozottak.

A jelenleg elérhető gyógyszeres kezelések a PAH kezelésére vannak jóváhagyva és egyik kezelés sem elégíti ki az összes igényeket. A PH többi, nem PAH típusára specifikus gyógyszeres kezelés nincs. A PH speciális formájában, a krónikus tromboemboliás pulmonáris hipertóniában (CTEPH) elsősorban nem gyógyszeres, hanem sebészeti kezelés javasolt. Ugyancsak sebészeti beavatkozás a tüdő- vagy a szív-tüdő transzplantáció, ami néhány beteg súlyos PH betegsége esetén felmerül. Ezt a műtétet behatárolja a donorok alacsony száma, vagy ha a beteg nem alkalmas a műtétre. További, a PH valamennyi típusát átfogó kutatás és új kezelések kifejlesztése mindenképpen szükséges ahhoz, hogy mind a betegek életminősége, mind várható életkora javuljon.

Az idei program a Városligetben
A program helyszíne: Budapest, Városliget, Közlekedési Múzeum előtti KRESZ tanpálya (1146. Városligeti krt. 11.)
Időpontja: 2014. április 27. 10.00 – 12.00

A program:
10.00 Köszöntő (Szántó Dávid)
10.05 Bevezetés (Dr. Karlócai Kristóf)
10.30 Néptánc bemutató: Diósjenői Kőszirt Hagyományőrző Néptánc Egyesület
10.50 Futóverseny
11.00 Ünnepélyes eredményhirdetés, oklevelek kiosztása
11.20 sportos ügyességi programok 4 helyszínen
Közben: interjú Szaniszló Róbert triatlonistával
12.30 Esemény zárása, utána: egyénileg tárlatlátogatás a Közlekedési Múzeumban.