• nátha
  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Rangos egyetemi hálózat partnere lett a SE

Regionális hírek 2018.12.03 Forrás: Weborvos
Rangos egyetemi hálózat partnere lett a SE

Az együttműködésben résztvevő intézmények között nemcsak a közös kutatási projektek intenzívek, de erős a hallgatói mobilitás is.

A legkiemelkedőbb német, francia és svájci egyetemeket átfogó ún. EUCOR hálózattal kötött keretszerződést a Semmelweis Egyetem. Az EUCOR olyan közép-európai partnerintézményt keresett, ahol kiemelkedő tudományos munka folyik. Dr. Merkely Béla rektor kiemelte: a megállapodás lehetővé teszi azt is, hogy közösen pályázzanak európai uniós kutatási forrásokra. A közös munka az onkológia, az ideggyógyászat, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a robotsebészet területén kezdődhet meg - írta honlapján az intézmény.

Az EUCOR 1989-ben jött létre német, francia és svájci egyetemek hálózataként. A tagok között van a freiburgi Albert-Ludwigs Egyetem, a Strasbourgi és a Bázeli Egyetem, valamint az University of Upper Alsace és a Karlsruhe Institute of Technology. Az EUCOR egyetemek eddig 10-15 Nobel-díjast adtak a világnak, az együttműködésben résztvevő intézmények között nemcsak a közös kutatási projektek intenzívek, de erős a hallgatói mobilitás is

Az EUCOR és a Semmelweis Egyetem közötti együttműködés előmozdításáról még 2018. július 2-án írt alá szándéknyilatkozatot Dr. Hans-Jochen Schiewer, az EUCOR elnöke, a freiburgi Albert-Ludwigs Egyetem rektora és Dr. Merkely Béla rektor. A EUCOR hálózat azért vette fel a kapcsolatot a Semmelweis Egyetemmel, mert olyan közép-európai partnert kerestek, ahol kiemelkedő tudományos munka folyik a népegészségügyi jelentőségű betegségekkel és a személyre szabott medicinával kapcsolatban. Az együttműködés megteremti a lehetőségét, hogy a Semmelweis az EUCOR egyetemekkel közösen pályázzon kiemelt európai uniós kutatási forrásokra – emelte ki Dr. Merkely Béla, hangsúlyozva, hogy az egyetem transzlációs kutatásainak további fejlesztését is elősegíti a rangos egyetemi hálózatban való részvétel. Jelenleg folyik az egyeztetés azzal kapcsolatban, hogy milyen területeken, projektekben indulhat meg elsőként a közös munka; a potenciális területek között kiemelt helyen szerepel az onkológia, az ideggyógyászat, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a robotsebészet.

A kardiológia területén mindhárom egyetem kifejezte együttműködési szándékát, miután a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kiterjedt biobankkal és számos nemzetközi kutatási projekttel rendelkezik. Hasonlóan komoly és sokrétű együttműködési szándék körvonalazódott az onkopatológia és onkológia területén, ezen belül is a korai diagnosztikával, célzott terápiával, valamint a molekuláris patológiával kapcsolatban. Az immunológián belül a szklerózis multiplexszel összefüggő kutatásokba a Bázeli és a Strasbourgi Egyetem kiemelt projektjeibe van mód bekapcsolódni, utóbbi egyetem a ritka neuromuscularis betegségekkel kapcsolatban is lát lehetőséget a kooperációra. Megállapodtak abban is, hogy a PhD-képzés, a doktori iskolák terén is együttműködnek, akár közös kutatócsoportok létrehozásával. A hallgatói mobilitás keretében a Semmelweis Egyetem patológiai nyári egyetemi kurzusokat ajánlott fel az EUCOR egyetemeknek.

Dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy a hálózat elősegíti a résztvevő egyetemek és az egyetemekhez kötődő spin-off cégek közötti együttműködések lehetőségeiből fakadó tudományos és innovációs potenciál kiaknázását. Az együttműködés révén lehetőség nyílik közös projektekre való forrásszerzésre, új technológiák bevezetésére, közös publikációk és szabadalmak létrejöttére. A doktori iskolák közötti együttműködés, közös kutatócsoportok létrehozásán túlmenően a külföldi doktoranduszok számának és a doktori képzés nemzetközi perspektívájának növelésében is számos előnnyel járhat.

A teljes beszámoló itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink