• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Reformmenza-ötletek a debreceni egyetemtől

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu

Reform-menzával, Szakács Akadémiával, valamint roadshow-val ismerteti új közétkeztetési rendszerét a Debreceni Egyetem.

Számtalan kutatás bizonyítja, hogy nem mindegy mit és mennyit eszünk. Hatványozottan igaz ez a gyerekekre, akiknek mind a szellemi, mind a fizikai teljesítményüket befolyásolja napi étkezésük. Egy egészségesen táplálkozó óvodás vagy iskolás jobban tud koncentrálni a feladatokra, javul a kognitív képessége, pozitívan hat a viselkedésére és elkerülheti a helytelen étkezési szokások miatt kialakult betegségeket, például az elhízást, a cukorbetegséget - tudósított a bemutató rendezvényről az egyetem honlapja.

- A felmérések szerint a magyar menzák többségében nincs naponta friss zöldség és gyümölcs, magas az ételek sótartalma, magas a zsírtartalmuk, sok a hozzáadott cukor mennyisége, illetve nincs biztosítva a diétás étkeztetés – mondja Miháldy Kinga, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet dietetikusa.

A szakember szerint a szeptembertől életbe lépő új rendelet ezeken a problémákon segít, amely a közétkeztetőkre és az intézményekre is kiterjed. A szabályozás szerint többek között naponta biztosítani kell tejet, zöldséget-gyümölcsöt (legalább egyet nyersen) és gabonaalapú – főként teljes kiőrlésű – élelmiszert. A rendelet korlátozza az ételek sótartalmát, bölcsődésben tiltja, óvodától kezdve pedig heti egyszeri alkalomra csökkenti a bő zsiradékban sült ételeket.

- A Debreceni Egyetem szakmai tapasztalata és infrastruktúrája kiemelkedő a közétkeztetésben. Mind a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar élelmiszertudománnyal foglalkozó kutatói, mind az Általános és Orvostudományi Kar táplálkozástudomány területén elismert szakemberei és dietetikusai magas színvonalon foglalkoznak ezzel a tudományággal – hangsúlyozta a Debreceni Egyetem vezetésével indult projekt keddi nyitórendezvényén Stündl László docens, szakmai vezető-helyettes. Részletek az Unideb.hu-n