• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rekordot döntött Kanizsa a Richter Egészségvároson

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Megmutatkozott az összefogás, a felelősségvállalás és az orvosi hitvallás ereje.

Május 16-án, Nagykanizsán a Richter Egészségváros Programon több ezer ember tett egészségéért, segítve egyben a Kanizsai Dorottya Kórház eszközbeszerzését. A megelőzést szolgáló és az egészség megőrzésére nevelő rendezvény elérte célját: a kanizsai lakosság kiemelt aktivitásának köszönhetően rekordösszeg született, 7.457.300 forint került átadásra, így biztosan intézményi tulajdonba kerülhet a CT berendezés. A város, a kórház és a lakosság tudatos együttműködésének köszönhetően a Richter Egészségváros programsorozat 42. helyszínén az eddigi legmagasabb összeg került átadásra.

Rendkívüli összefogás jellemezi Nagykanizsa városát és lakóit, akik saját egészségük védelmében, valamint kórházuk érdekében már a rendezvény hivatalos megnyitásától kezdve aktívan részt vettek az egyes programelemeken. „Jelentős nap előtt állunk, hiszen olyan gondolatok fogalmazódnak meg Nagykanizsán, mint a felelősségvállalás – amely gondolatvilágát a Richter gyógyszergyár hozta el, az összetartozás vagy a kollegáimtól és munkatársaimtól tapasztalt gyógyításba vetett orvosi hitvallás" – üdvözölte köszöntő beszédében a program érkezését Dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgató főorvosa.

Dénes Sándor polgármester köszöntőjében örömmel nyugtázta, hogy szép számban látogattak ki a lakosok és környékbeliek az Erzsébet térre és kezdték meg a szűrővizsgálatokat, az egészség, mint legnagyobb kincsünk megőrzése érdekében.

Az Erzsébet téren felépített Egészségvárosban több mint kétezer szűrést végeztek el a szakemberek és az előadásokon, tanácsadásokon is kiemelkedően aktív volt a részvétel. A legtöbben koleszterinszintjüket, mintegy 450 fő, és vérnyomásukat – több mint 500 fő – mérették meg. A két vizsgálat különös jelentőséggel bír hazánkban, hiszen statisztikák szerint minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg. A szűréseken résztvevő lakosok csaknem 30 százalékánál mértek magas vérnyomást, a koleszterinszintje pedig minden harmadik embernek volt magas. Csontsűrűség mérésen 205-an vettek részt, a szakemberek 28 főnél találtak csontritkulásra utaló, figyelmeztető jeleket. A betegség elsősorban a nőket, illetve az 50-60 éves korosztályt érinti. A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel. Az ingyenes prosztata vizsgálatot 264-en keresték fel, jelentős részük még sosem járt korábban PSA vizsgálaton. Az asztma szűrésen részt vettek közül 32 asztmás beteg kiszűrése történt. A nap folyamán véradásra is volt lehetőség, melyre 50 fő jelentkezett. A kiszűrt résztvevők azonnali tanácsadás keretében a kórház szakembereitől közvetlenül tájékozódhattak a szükséges további lépésekről, teendőkről. Jelentős eredmény, hogy olyan lakosokat is sikerült elérnie a programnak, akik eddig soha nem vettek részt szűrővizsgálatokon. „Azt gondolom, a szűrés eredményeinek segítségével végre tisztában lehetünk azokkal a teendőkkel, amelyeket meg kell lépnünk. A programon kiszűrt problémákat a nagykanizsai kórházban az elsőtől az utolsóig kezelni tudjuk, el tudunk látni, megelőzve a súlyos szövődményeket." – erősítette meg a program létjogosultságát Dr. Brünner Szilveszter.

A szűrővizsgálatok mellett a programhoz csatlakozott hírességekkel kötetlen, színes beszélgetések várták az érdeklődőket, így Radványi Dorottya beszélgetőpartnere volt Rudolf Péter színművész, Béres Alexandra fitnesz világbajnok, Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok, valamint Kriston Andrea, a Kriston Intimtorna módszer kidolgozója. Krizsó Szilvia újságíró, műsorvezető moderálásával zajlottak az ismeretterjesztő előadások és beszélgetések a Kanizsai Dorottya Kórház szakembereivel, akik a szűrővizsgálatokhoz kapcsolódó témákban tájékoztatták a hallgatóságot.

A nap zárásaként Dr. Zalai Károly, a Richter Gedeon Nyrt. PR főmunkatársa adta át Dr. Brünner Szilveszter főigazgató főorvosnak a Kanizsai Dorottya Kórházat megillető 7.457.300 forintos adományt, melyből a kórház a CT berendezés intézményi tulajdonba kerülését fogja megvalósítani. Ezzel a kiemelkedő eredménnyel Nagykanizsa a Richter Egészségváros programsorozat történetének eddigi legnagyobb támogatását gyűjtötte össze.

(Fotó: egészségváros.hu)

Legolvasottabb cikkeink