• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rendezvénysorozattal tisztelegnek az alapítók előtt

Regionális hírek Forrás: MTI

A kórházban kilenc osztály működik, valamennyi egyben saját évfordulóját is ünnepli.

Az idén ünnepli alapításának 150. évfordulóját a békéscsabai Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet. Az intézmény több hónapon át tartó szakmai rendezvénysorozattal tiszteleg az alapítók és a kórház történetét meghatározó orvosok, orvos vezetők emléke előtt. Becsei László, a kórház főigazgató főorvosa az MTI-nek elmondta: a kórházban csaknem száz tudományos ülést rendeznek, a visszaemlékezések mellett az érdeklődők az aktuális szakmai eredményekről hallhatnak előadásokat.

A fórumsorozat csütörtökön kezdődik, társkórházakból és egyetemekről érkező szakemberek tartanak gyermekgyógyászati előadásokat és közös konzultációkat. A kórházban kilenc osztály működik, valamennyi egyben saját évfordulóját is ünnepli. A megemlékezés a Semmelweis-nappal zárul, július elsején a kórházi munkában kiemelkedő munkatársak elismerésben részesülnek.

Becsei László szólt arról, hogy az ünnepségsorozat keretében a kórházi osztályok saját történetüket is feldogozzák, számba veszik a tudományos eredményeket és a szakorvosok munkásságát.

Elmondta: a kórház 1989-ben vette fel Réthy Pál nevét, arra emlékezve, hogy az ő vezetésével 150 évvel ezelőtt hozták létre a város első betegellátó helyét egy szőlőskerti csőszházból. Réthy Pál Szarvason született 205 éve. Békéscsabán ő volt az első orvos, aki a szlovák nyelvet beszélte. A csabai kórház megalapításának időszakában szegényházat is létrehozott. Nagy érdemeket szerzett a járványok megfékezésében, a magas csecsemőhalálozás leküzdésében, foglalkozott a magyar orvosi ellátás reformjával. A kórház állami elismertséget három évvel Réthy Pál 1896-ban bekövetkezett halála után kapott, akkor minősítették nyilvános kórháznak.

Az intézmény több meghatározó alakja közül Becsei László kiemelte Remenár Elek igazgatót, aki 37 éven át törekedett a korszerű kórház megteremtésére. Szólt Becsey Oszkár belgyógyász főorvosról, ő kezdeményezte a fertőzőpavilon felállítását és Feldmann Ignác főorvosról - az európai hírű tudós 1933-ban ingyen ajánlotta fel laboratóriumát a kórháznak.

A főigazgató az utóbbi idők meghatározó fejlesztései közül kiemelte a belgyógyászati tömb felújítását, az ápolási osztály komfortosítását, helikopter-leszállópálya kiépítését és a sürgősségi betegellátó osztály fejlesztését. Jelenleg infrastrukturális fejlesztések, továbbá gép- és műszerbeszerzések történnek a kórházban, és 4,3 milliárd forintból új sebészeti tömb létesül - mondta.