• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Rezsitámogatás a háziorvosoknak, szabadnap szűrővizsgálatokhoz

Regionális hírek 2022.12.16 Forrás: MTI-Önkormányzati Sajtószolgálat nyomán
Rezsitámogatás a háziorvosoknak, szabadnap szűrővizsgálatokhoz

El kell kerülni, hogy a rezsiárak emelkedése veszélyeztesse az egészségügyi- és szociális ellátást a II. kerület képviselő-testülete szerint.

Kezdeményezzük, hogy a háziorvosok központi finanszírozásában kompenzálják a rezsiköltségek emelkedését, és kerüljenek vissza a rezsitámogatotti körbe az egészségügyi- és szociális intézmények a fenntartótól függetlenül, írja a II. kerületi önkormányzat mszp-s polgármestere, Őrsi Gergely - olvasható az MTI Önkormányzati Sajtószolgálata közleményei között.  

Az energiaárak elszabadulása minden ágazatra hatással van, viszont mindenképpen el kell kerülni, hogy a rezsiárak emelkedése veszélyeztesse az egészségügyi- és szociális ellátást. 

Ennek érdekében az év utolsó képviselő-testületi ülésén döntés született arról, hogy kezdeményezik az ágazatért felelős szervnél azon jogszabályok módosítását, amelyek lehetővé teszik, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok központi finanszírozásában érvényesüljön a rezsiköltségek emelkedésének a kompenzálása, egyúttal kerüljenek vissza a rezsitámogatotti körbe a fenntartótól függetlenül az egészségügyi- és szociális intézmények is. 

A Fidesz és a KDNP frakcióinak módosító javaslatát befogadták. Ebben arra kérték az Egészségügyi Szolgálatot, hogy az alapellátást szolgáló ingatlanok rezsiköltségét ossza meg az egészségügyi ellátást közvetlenül szolgáló rendelőkre és egyéb épületrészekre, illetve felkérték a polgármestert, hogy készítsen külön előterjesztést ezzel kapcsolatban, melyet a 2023-as költségvetés tárgyalása során a testület tárgyal. 

A Fidesz és a KDNP frakciói végül nem támogatták a felterjesztést, mellyel azt üzenték, hogy kizárólag az önkormányzat feladata a felmerülő többletköltségek vállalása, és nem támogatták a felterjesztést, mellyel az ország összes háziorvosa segítséghez jut. Végül a testület többsége határozott a kezdeményezésről. 

Csütörtöki testületi ülésükon döntöttek a menstruációs szabadság bevezetéséről: az évi 48 órát meg nem haladó munkaidő-kedvezményt, vagy az otthonról dolgozás lehetőségét biztosítják a krónikus betegségben szenvedő, rendszeres kezelésre járó, illetve menstruációs fájdalmaktól szenvedő munkavállalóiknak. 

Emellett döntöttek arról is, hogy dolgozóik méhnyakrákszűrésen, emlőrákszűrésen, prosztatarákszűrésen való részvételük napjára szabadnapot kapjanak.

Legolvasottabb cikkeink