• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Ritka hasi aneurizma műtét csapatmunkában a Honvédkórházban

Regionális hírek 2021.06.03 Forrás: Weborvos
Ritka hasi aneurizma műtét csapatmunkában a Honvédkórházban

Több orvosi szakterület részvételét igénylő hasi aneurizma műtétet végeztek el a Honvédkórház orvosai az MH Egészségügyi Központ székhelyén.

Ritka, több orvosi szakterület részvételét igénylő hasi aneurizma műtétet végeztek el a Honvédkórház orvosai az MH Egészségügyi Központ székhelyén. A műtéten az aneszteziológia, az érsebészet, és a szívsebészet kiválóságai is részt vettek - számolt be róla az intézmény honlapja.

Olyan hasi aneurizma műtétet hajtott végre Dr. Darabos Gábor érsebész Dr. Székely László szívsebész, amely során a beteg teljes hasi aortáját egy protézisre cserélik és az ahhoz kapcsolódó szerveket azzal kötik újból össze. A műtétre azért volt szükség, mert a beteg hasi aortája kitágult és a beavatkozás nélkül ez bármikor életveszélyes állapotot eredményezhetne.

Az aneszteziológusok készítették elő a beteget, hogy a műtét során minden életfunkciója megfelelően működjön és a beteg biztonsága mellett dolgozhassanak a sebészek. Ez nem kevesebb, mint két és fél órát vett igénybe. Dr. Erőss Attila aneszteziológus elmagyarázza, hogy a beteg stabil állapotát a műtét során ún. dupla keringtetéssel biztosították, ami azt jelenti, hogy míg a felsőtest keringését továbbra is a szív végzi, addig az alsótestben ugyanezt egy különleges orvosi eszköz, a szívmotor teszi. Ezt az eszközt Csóriné Dénes Mónika és Csegöldi Béla kardiotechnikusok kezelik, akik az ország 40 hasonló végzettségű szakemberéhez hasonlóan nagy elhivatottsággal végzik ezt a felelősségteljes feladatot.

Dr. Darabos Gábor érsebész és Dr. Székely László szívsebész a műtői csapat teljes támogatása mellett végezte a beavatkozás több órás sebészeti részét. Mindenki pontosan tudta a dolgát, az orvosok, a műtősnők, a kardiotechnikusok, a műtőssegédek, mindannyian teljes odafigyeléssel voltak jelen. A műtéten néhány szerencsés rezidens is bent lehetett, hiszen a Honvédkórház nagy hangsúlyt fektet a fiatalok képzésére is.

A műtét a terveknek megfelelően sikerült, a betegnek azóta már a rehabilitációja zajlik, és a beavatkozásnak köszönhetően esélyt kapott egy hosszabb, teljesebb életre. Képgaléria a cikkben

Legolvasottabb cikkeink