• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Roadshow-n mutatják be a felsőoktatási fejlesztéseket

Regionális hírek 2019.01.15 Forrás: MTI
Roadshow-n mutatják be a felsőoktatási fejlesztéseket

A PTE egészségtudományi karon úgynevezett humánpáciens-szimulációs központot is kialakítanak.

Több mint 300 felsőoktatási fejlesztési projekt valósul meg 33 intézményben, több mint 280 milliárd forint értékben - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztosa kedden Pécsett, a tárca által indított országos roadshow első állomásán.

László András a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán (PTE-ETK) rendezett eseményen közölte: a rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa azokat a fejlesztéseket, amelyeket a magyar kormány a Széchenyi 2020 program keretében támogat a 2014-2020-as időszakban.

Betlehem József, a PTE stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese arról beszélt, hogy az egyetemen az elmúlt időszakban mintegy 40 milliárd forint értékben valósult és valósul meg EU-s finanszírozású fejlesztés. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében 30, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból pedig 23 pályázat, valamint 20 direkt uniós finanszírozású, a versenyképességet növelő projekt fut - fűzte hozzá. E fejlesztések keretében hozták létre például az egyetem háromdimenziós kutatási központját és neurorehabilitációs centrumát is - jelezte.

Oláh András, a PTE-ETK dékánja kiemelte, a kar az elmúlt tíz évben nyolcmilliárd forint fejlesztési forráshoz jutott európai uniós és hazai finanszírozási keretekből. Az ETK hallgatói létszámát ez idő alatt 2300-ról több mint 3200 főre növelte, oktatóik száma 79-ről több mint 120-ra emelkedett.

Bejelentette, hogy az egészségtudományi karon kialakítanak egy 2500 négyzetméteres, úgynevezett humánpáciens-szimulációs központot, amely egyedülálló és komplex betegellátási környezetet hoz létre. A kialakítandó centrumban a hallgatók gyakorolni tudják a helyszíni baleseti ellátást, ahol majd munkahelyi, közúti, betemetéses szerencsétlenségek szimulációjára nyílik lehetőség, továbbá egy élethű mentőautóban is gyakorolhatják az ellátást. A sajtótájékoztatón a kar hallgatói egy megtámadott férfi helyszíni ellátását is bemutatták korszerű eszközökkel.

A PTE az MTI érdeklődésére tudatta, hogy a keddi nyílt napon több mint 500 regisztrált érdeklődő vett részt.

Az ITM roadshowja szerdán Győrben a Széchenyi István Egyetemen, január 22-én Egerben az Eszterházy Károly Egyetemen, január 23-án Veszprémben a Pannon Egyetemen, január 24-én Debrecenben az egyetem természettudományi és technológiai karán, január 26-án Budapesten a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, február 2-án a Szegedi Tudományegyetemen folytatódik.

Legolvasottabb cikkeink