• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Saját otthont kapott a debreceni gyógyszerészeti tudomány

Lapszemle 2024.05.28 Forrás: haon.hu

"A Debreceni Egyetemen folyó oktató, kutató és gyógyító munka egységének megtestesítője az új épületegyüttes."

Nemcsak a Gyógyszerésztudományi Kar, hanem az egész egyetemi közösség, a város és az iparági szereplők közös otthona lehet a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a Gyógyszerésztudományi Kar (NGyKOK és GyK) új épülete – hangzott el az ünnepélyes átadón hétfőn a Vezér utcai Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkban. A jelenleg több mint 600 hallgatóval rendelkező, magyar és angol nyelvű képzést folytató kar eddig több különböző helyen működött, most egyetlen, új, háromemeletes épületbe költözhet, ahol az elméleti mellett gyakorlati képzésre is van lehetőség - tudósított az ünnepségről a haon.hu.

A Debreceni Egyetem egészségipari koncepciójának kialakítása több mint két évtizeddel ezelőtt, a Pharmapolis gyógyszeripari klaszterrel kezdődött, melynek célja többek közt az volt, hogy erősítse a gyógyszeripar innovációs láncát, kiemelten fókuszálva az akadémia és ipar együttműködésére. Ennek mentén, az egyetem egészségipari küldetésnyilatkozatának fő iránya volt az egészségügyi kutatások magas színvonalú kivitelezése, egészségipari innovációkká alakítása a multidiszciplináris kutatói környezet és a korábbi eredmények felhasználásával, mivel ezek a kutatások az élettartam és életminőség folyamatos javításával hozzájárulnak a társadalmi jóléthez és produktivitáshoz  – idézte fel Kovácsné Bácskay Ildikó, a DE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja.

Arról beszélt, hogy a Debreceni Egyetem stratégiai egészségipari projektjeinek összefűzése teszi lehetővé a multidiszciplináris kutatói környezet létrehozását, aminek egyik megvalósítója a GyK, mely a többi karral együtt adja a DE azon erősségét, miszerint 13 kar egységben tud dolgozni. – Ezért az épületünk kitárja a kapuit az egyetem oktatói, kutatói, és hallgatói előtt egészségipari bázisként, remélve, hogy ők is otthonra lelnek itt – mondta, mérföldkőnek nevezve, hogy a kar saját épületet kapott. Fontosnak mondta, hogy továbbra is együtt gondolkodjanak az iparági szereplőkkel, és azok tudásbázisként tekintsenek az új komplexumra, amely a DE hírnevét növelheti itthon és nemzetközi szinten is.