• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Semmelweis Ignácot méltatta a szakminiszter

Regionális hírek 2018.06.30 Forrás: MTI
Semmelweis Ignácot méltatta a szakminiszter

Semmelweis Ignácot életfelfogása valóban a magyar orvostudomány legismertebb alakjává emelte.

Semmelweis Ignác orvos jelentőségét nem lehet eléggé méltatni, hiszen egy olyan emberre emlékezünk, akinek legkiemelkedőbb felfedezése emberek millióit mentette meg - mondta az emberi erőforrások minisztere szombaton Budapesten, a Semmelweis Egyetemen. Kásler Miklós a Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett tudományos ülésen elmondott köszöntőjében úgy fogalmazott, Semmelweis motivációi és gondolkodásának középpontjában az emberi élet feltétlen tisztelete, az élet megóvása, megmentése állt.

A miniszter azt mondta, értékvesztett korunkban egy olyan emberre emlékezünk, akit az emberiség jótevőjének, az anyák megmentőjének, az orvostudomány Luther Mártonjának, a legkiemelkedőbb felfedezés birtokosának és a legerkölcsösebb embernek tart az utókor.

Felidézte: Semmelweis tanait kortársai elutasították, nem ismerték fel felfedezésének, a kézmosásnak a fontosságát, de ő a rendelkezésére álló eszközökkel és módon küzdött saját igazáért. Felfedezését a pontos megfigyelés, a kórlefolyás, a bonctani leletek elemzése, értékelése alapozta meg, felfedezését statisztikai adatokkal támasztotta alá - mondta Kásler Miklós. A tudós felfedezésével leírta a gyermekágyi láz okát, kialakulásának folyamatát, a fertőzés "kapuját", a fertőzés eszközét és azt, hogy a fertőzést milyen módszerekkel lehet megelőzni - ismertette a miniszter.

Úgy fogalmazott: Semmelweis Ignácot életfelfogása valóban a magyar orvostudomány legismertebb alakjává emelte, de a legtiszteltebbé és a legszeretettebbé mindenképpen.

Mint mondta, Semmelweis leginkább Prométheuszra emlékezteti, aki lehozta a mennyekből a lángot és a tüzet, míg Semmelweis lehozta az emberi életet, hogy lángoljon és világítson.

Szél Ágoston, az egyetem július 1-jével leköszönő rektora köszöntőjében azt mondta: Semmelweis tanaival nemcsak a szülészet-nőgyógyászat, de a modern sebészet előtt is megnyitotta a kaput. A rektor felidézte, Semmelweist a kortársai azért utasították el, mert felfedezése egyszerre volt zseniális és nyilvánvaló.

A Semmelweis Egyetemen tartott tudományos ülésen bemutatták a Magyar Nemzeti Bank által a Semmelweis-emlékévre kibocsátott emlékérmét, valamint a Magyar Posta emlékbélyegét. A tudományos ülés zárásaként, délután leleplezik Madarassy István "Áldott állapotban - Vizitáció Semmelweis emlékére" című szoborcsoportját.

 

Legolvasottabb cikkeink