• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Sikeres a daganatellenes HIPEC-kezelés az Semmelweis Egyetemen

Regionális hírek 2022.05.06 Forrás: Semmelweis Egyetem
Sikeres a daganatellenes HIPEC-kezelés az Semmelweis Egyetemen

A több részleg, több terület szakembereinek együttműködése a mindennapi működés részévé vált.

Fél év alatt tizenhárom sikeres HIPEC (Hypertermic Intraperitoneal Chemotherapy) kezelést végeztek el a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Baross utcai részlegén, együttműködésben a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikával, valamint az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikával. A három egyetemi klinika szakembereiből álló csapat a kombinált terápiával súlyos állapotú daganatos betegeken segít- adta hírül az egyetemi portál.

„Az elmúlt fél év tapasztalatai megerősítették, hogy a kiterjesztett hasüregi műtét (CRS) és a magas hőmérsékletű hasüregi kemoterápia (HIPEC) kombinációjából álló összetett terápiát sikeresen és folyamatosan tudjuk alkalmazni azon betegek kezelésében, ahol a nemzetközi szakirodalom alapján kedvező hatását várhatjuk. Ehhez pedig elengedhetetlen az a példátlan összefogás, amelyet a csapaton belül hétről-hétre megélünk: hogy a több részleg, több terület szakembereinek együttműködése a mindennapi működés részévé vált” – mutatott rá dr. Máté Szabolcs, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika nőgyógyász onkológus főorvosa, aki kollégáival az elmúlt hetekben a tizedik sikeres beavatkozás alkalmából tudományos előadás és állófogadás keretében ünnepelte az elmúlt bő fél év sikerét.

A kombinált terápiát Budapesten elsőként alkalmazták a Semmelweis Egyetem nőgyógyászati klinikáján: 2021 nyarán egy 47 éves betegen hajtották végre a kezelést.

A CRS + HIPEC eljárás műtéti szakaszát – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, az eljárás összetettségére tekintettel – nőgyógyász-daganatsebész és általános hasi sebész végzi, mely során sokszor kiterjesztett, akár az összes hasűri szervet érintő beavatkozások történnek. Ennek célja, hogy a hasüregből minden látható daganatot eltávolítsanak. Ezt követően, még a műtőasztalon 42 Celsius fokra melegített (hipertermia) és folyamatosan áramoltatott kemoterápiás oldattal 90 percen át hasüregi kemoterápiás kezelést alkalmaznak. A hipertermia amellett, hogy közvetlenül is pusztító hatással bír a daganatsejtekre, növeli a kemoterápia hatékonyságát. Bár a beavatkozás során a hasüregi felszínen a gyógyszer koncentrációja a vénás alkalmazáshoz képest jelentősen magasabb, a vérben mérhető gyógyszerszint, és ennek következtében a kemoterápia szisztémás mellékhatásai mérsékeltek maradnak.

„Az általános műtéti ellátáson és a műtét hosszán felül külön kihívást jelent a beavatkozás során a páciensek jelentős folyadékforgalma, a változó hemodinamikai állapot és a jelentős testhőmérséklet-változás is. Ezen tényezőket is figyelembe véve elengedhetetlen a posztoperatív ellátás során a megfelelő intenzív osztályos háttér elérhetősége is, melyet a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika Intenzív Osztálya biztosít – magyarázta dr. Póczos Gábor az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika főorvosa.

A beavatkozást a NEAK egyedi méltányosság keretében finanszírozza, melyet a klinikán eddig átlagosan havonta 2 betegnél alkalmaztak, de a jövőben folyamatos kapacitásbővítést terveznek.

„Ehhez a megfelelő, országos szintű betegirányítás elengedhetetlen. A kezelés köré egy komplex perioperatív ellátási programot szerveztünk, melynek sikerét jelzi, hogy legtöbb betegünket egy héttel a beavatkozás után haza tudtuk bocsátani” – tette hozzá dr. Máté Szabolcs. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink