• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sokan sétáltak a mellrák ellen Kaposváron

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Somogyban folyamatosan nő a népegészségügyi mammográfiai szűréseken a megjelenési arány.

Az "Összefogás az egészségért, küzdelem a mellrák ellen" című országos megmozduláshoz csatlakozva a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya immár negyedik alkalommal szervezi meg a „Kaposvári séta a mellrák ellen" programot. A rendezvény Szabó Istvánnak, a Megarox énekesének köszöntő dalával vette kezdetét, majd Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos köszöntötte a kaposvári Kossuth téren összegyűlt résztvevőket, kiemelve, hogy a rendezvénnyel nem csak az emlőrák, hanem valamennyi daganat, közte a férfiakat sújtó daganatok elleni küzdelemre kívánják a figyelmet irányítani - tudósítottak a szervezők.

Október 1. a mellrák elleni küzdelem világnapja, október pedig a mellrák elleni kampány hónapja. Somogyban 2015-ben a megyék közt a legmagasabb arányban, 100.000 főre számítva 174,3 új emlődaganatot regisztráltak és 75 fő vesztette életét. Az újonnan felfedezett esetek viszonyszámának növekedése mellett azonban a halálozások mutatói országos viszonyításban kedvezőek, melynek jogosan feltételezhető oka a rosszindulatú elváltozások időben, korai stádiumban történő felfedezése. Ugyanis Somogyban - az előző 3 évben szervezett figyelemfelhívó sétának is köszönhetően - folyamatosan nő a népegészségügyi mammográfiai szűréseken a megjelenési arány.

A rendezvény fővédnöke idén Dr. Mátrai Márta, a Magyar Országgyűlés háznagya volt, a védnöki címet pedig Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Gelencsér Attila országgyűlési képviselő valamint Szita Károly Kaposvár polgármestere vállalta magára. Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott köszöntő beszédében a szűrések fontosságára hívta fel a hölgyek figyelmét, majd ezt követően Szita Károly polgármester elindította a körülbelül 300 fős szolidaritási menetet.

Az érintettek, a Viktória Klub tagjai társszervezőként és személyes példájukkal is arra hívták fel a figyelmet, hogy az időben felfedezett esetek nagy százaléka gyógyítható. A program célja is az volt, hogy a társadalom figyelmét a daganatok elkerülésére irányítsa, egyúttal tudatosítsa a szűrővizsgálatok jelentőségét, mellyel időben, gyógyítható stádiumban észlelhető a rákos megbetegedés. A program a nyitórendezvényt követően sétával folytatódott, melynek célállomása a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Mammográfiai Centruma volt, ahol a résztvevőket Dr. Papp Erzsébet orvosigazgató fogadta, ahol az érdeklődők megtekinthették a szűrőközpontot valamint különféle programokon vehettek részt.