• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Speciális emlősebészeti vizsga az onkológiai intézetben

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Három európai fővárosban on-line tesznek írásbeli vizsgát az alapfeltételeket teljesítő sebészek.

A legkorszerűbb komplex emlő onkológiai ellátás biztosításán túl 2017. június 23-án London és Athén mellett harmadik európai helyszíne az European Society of Surgical Oncology nemzetközi emlősebészeti szakvizsga írásbeli részének az Országos Onkológiai Intézet (OOI).

Az emlősebészeti vizsga írásbeli részének közép-kelet-európai centrumaként otthont adva a magyar szakemberekhez is közelebb kerül a korszerű emlősebészet, elősegítve ezzel az onkológiai sebészet színvonalának emelését a nők leggyakoribb rosszindulatú daganatának gyógyításában. A három európai fővárosban (Budapest, London, Athén) egyszerre, a korszerű számítástechnikának köszönhetően on-line történik az írásbeli vizsga és csak a sikeres írásbeli vizsgázók kapnak majd lehetőséget 2017. október 1-én Nápolyban a személyes megjelenést igénylő szóbeli vizsgára.

Az Európai Emlősebész Szakvizsgát 2009 óta évente rendezi a European Society of Surgical Oncology (ESSO) együttműködve a European Board of Surgery of the Union of European Medical Specialists (UEMS) szervezettel.

Magyarországra és az Országos Onkológiai Intézetre azért esett az ESSO választása, mert itt működik jelenleg a kontinens második legnagyobb forgalmú (évente több mint 1000 primer emlőrák szakellátása), komplex komprehenzív ellátást nyújtó emlőellátó egysége, úgynevezett breast unitja, illetve az intézet hazánkban egyedülálló, specializált Emlő és Lágyrészsebészeti Osztálya. Ezen az osztályon a legkorszerűbb úgynevezett onkoplasztikus emlősebészet folyik és az osztályon a három vezető emlősebész is rendelkezik már a nevezett európai szakvizsgával. További indok az OOI helyszín mellett, hogy az intézet osztálya tradicionálisan aktív együttműködést folytat az ESSO-val. Említésre méltó, hogy az ESSO következő már megválasztott elnöke az osztály korábbi munkatársa dr. Kovács Tibor PhD. onkoplasztikus emlősebész konzultáns (Guy St Thomas Hospital, London, United Kingdom), illetve az ESSO 12 fős Educational and Training Committee tagja és vizsgáztató (Advisory Board/Examiner) az osztály jelenlegi vezetője, dr. Mátrai Zoltán PhD.

A vizsga célja, hogy nemzetközi szintű minősítéssel igazolja az emlőrák sebészet korszerű szakismeretét és az optimális multidiszciplináris onkológiai kezeléshez való kompetenciát, ezzel emelve az európai emlőrák sebészeti ellátás színvonalát. A vizsgabizottság elnöke 2016-tól Professzor Christos Markopoulos Görögországból.

A vizsga egy írásbeli feleletválasztós kérdéssort tartalmazó részből és egy szóbeli részből áll, amelynek során két pontosan dokumentált klinikai eset kapcsán kell egységes kérdéseket megválaszolni illetve egy a témában aktuális tudományos közleményt szükséges szakszerűen elemezni.

A vizsga alaptanterve Európában egységes, „Guidelines on the standards for the training of specialised health professionals dealing with breast cancer" címmel 2007-ben került publikálásra ( Eur J Cancer 2007;43:660-675) illetve 2012-ben az ESSO ún. "core curriculuma címen" adta ki szakmai elvárásait.

A speciális emlősebészeti vizsgára egész Európából illetve a kontinensen túlról is jelentkeznek sebészek, akik a vizsga magas szintű alapfeltételeinek (pl. legalább egy évet dolgozott olyan centrumban ahol évente legalább 150 emlőműtét történik, az elmúlt 3 évben igazoltan részt vett nemzeti vagy nemzetközi emlősebészeti továbbképzésen, nemzetközi konferencián, igazolni tudja műtéti gyakorlatát az asszisztált és elvégzett emlőműtétekkel, van a szakterületből tudományos publikációja stb.) képesek megfelelni.

Legolvasottabb cikkeink