• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

SPECT/CT/PET beszerzés indul a gyulai kórházban

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Az új készülék egyesíti a PET és a CT technikát, így lehetővé válik a normális és a kóros működés térbeli megjelenítése.

Az Európai Unió Kohéziós Alapjából megvalósult eszközbeszerzés lehetővé teszi, hogy a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban egy alacsony energia felhasználású, három funkció ellátására alkalmas SPECT/CT/PET modern orvosi gép kerüljön beszerzésre. A fejlesztésnek köszönhetően nőhet az elvégezhető vizsgálatok száma, csökkenhet a várakozási idő, amelynek köszönhetően a szakorvosi beutalóval rendelkező betegek hamarabb juthatnak a kivizsgálás eredményéhez és az elvégzett vizsgálatok kevesebb energia felhasználásával készülnek és csökken a környezeti károsító anyag kibocsájtás is. A projekt 685,40 millió forintból valósul meg, amely 100%-os vissza nem térítendő támogatás - tudatta az intézmény közleménye.

Az új berendezés működése a jövőben lehetővé teheti, hogy egyre több beteg vizsgálatát végezzék el a szakképzett egészségügyi szakemberek. A hármas modalitású vizsgáló berendezés segítségével az orvosok a betegben zajló molekuláris folyamatokat milliméteres felbontással tudják vizsgálni. A vizsgálatokhoz gamma-sugárzó izotópokat (többnyire 99Tc-ot , Gallium-67-et, Thallium 201-es, Indium 111-et, I-131-et) használnak. Ezek gamma fotonokat bocsátanak ki, melyeket egy speciális műszerrel, egy SPECT kamerával azonosítanak. A vizsgálat során rétegfelvételeket készítenek a testről. Az új készülék lehetőséget nyújt az így elkészült felvételek CT-vel való kombinálására. Így a működésbeli eltérések és az anatómiai képek egy felvételen láthatók (egymáshoz rendelhetők) és együtt még pontosabb képet adnak a kóros elváltozásokról. Ezzel az eljárással szinte valamennyi szerv működéséről képet kaphatnak, leggyakrabban vizsgált szervek közé tartoznak a csont, tüdő, pajzsmirigy, máj, agy és a vese.

A beszerzésre kerülő korszerű eszköz alkalmas a szervek működésbeli sajátosságainak ábrázolására. Ezzel a módszerrel lehetővé válhat PET-CT vizsgálat végzése is. Az új készülék egyesíti a PET és a CT technikát, így lehetővé válik a normális és a kóros működés megjelenítése annak pontos térbeli ábrázolásával. Ennek elsősorban a daganatos betegségek kórismézése során lesz jelentősége.

Az újonnan beszerzendő nagy értékű, modern orvosi gépekkel jelentősen javulhat a diagnosztikai pontosság. Lehetővé válhat a daganatok többségének korai és pontos kimutatása, így feleslegessé tehet számos egyéb diagnosztikai, fájdalmas, megterhelő vizsgálat elvégzését. Az új orvostechnológia alkalmazásával egyetlen vizsgálattal ki lehet mutatni a daganat kiindulási helyét, így a megfelelő műtéti és sugárterápiás beavatkozások eldöntésében és megszervezésében is jelentős szerepet kap.

A vizsgálattal lehetővé válhat, hogy a betegségek diagnosztikája gyorsabb és pontosabb legyen, hogy hosszabb időn keresztül lehessen követni a betegség előrehaladását és a terápiás beavatkozások hatásosságát.