• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Sport szakpszichológus képzést indít a Pécsi Tudományegyetem

Regionális hírek 2022.08.09 Forrás: univpecs.com
Sport szakpszichológus képzést indít a Pécsi Tudományegyetem

Szakmai segítséget tud nyújtani a sportpszichológus, ezért a képzésünk is gyakorlatra koncentrál.

A szakmai operatív koordinátora az induló sport szakpszichológusi képzésnek Bakuretz Bonnie, aki jelenleg doktorandusz a PTE BTK Pszichológia Tanszékén, de a TF-en már elvégezte a sport szakpszichológusi képzést. Egyesületeknél, sportcsapatoknál is dolgozik, egyéni és csapatsportágaknál is. Az egyetemi portál kérdezte őt a képzésről és a szakmaterületről.

A PTE-n szeptemberben induló sportpszichológus szakképzés mit fog nyújtani?

Azt vettük észre, hogy egyre több a sportoló, egyre több az egyesület, országszerte egyre nagyobb a fókusz a sporton. Szakképzett pszichológusok eddig csak a TF-en végezhettek. Én is ott, Lénárt Ágota vezetése alatt szereztem meg a szakképzést. Az utánpótlásakadémiák gombamód fejlődnek vidéken, szakképzés pedig csak Budapesten van. Mi azon dolgozunk, hogy vidéken is legyen egy olyan jó szakképzés, mint Budapesten, mert nagy szükség lenne a szakemberekre.

Mit fognak tanulni?

Mindent. Eleve egy mesterszakon végzett pszichológusi diplomával fognak rendelkezni. Attól szakképzés, amit nyújtunk, hogy a sportolói életfeltételekkel is megismertetjük a hallgatóinkat.  Milyen a szorongása? Milyen helyzetek okoznak neki feszültséget, stresszt? Mivel találkozik egy sportoló?

Koncentrációs technikákat is fognak tanulni, sokkal részletesebben, mint a mesterképzésen. Relaxációs és imaginációs technikákról is tanulnak, amiket a sportoló téthelyzetekben alkalmazhat. Ha egy sportolónak olyan problémája van, akkor járjon hosszútávú mélylélektani terápiába, de ahol technikai kérdések kerülnek elő, amiket rövidebb távon, dinamikus helyzetekben egy sportpszichológussal is meg tud oldani, akkor járjon el oda is. Szakmai segítséget tud nyújtani a sportpszichológus, ezért a képzésünk is gyakorlatra koncentrál. Egy sima pszichológus edzéselméletet, sportpedagógiát, sportszociológiát nem tanul. Látom a gyakorlatban, hogy ez a tudás az, ami hiányozna, ha nem lennék vele tisztában, mint sportpszichológus. Megismerem a túledzettséget, a túlfáradást, felismerem a kiégés tüneteit, ismerem az ehhez társuló testi tüneteket és ennek következményeivel is tisztában vagyok. Értsem azt, hogy miként van terhelve egy sportoló, milyen fajta edzések vannak. A sportágakat is jobban meg kell érteni. Hogy mondjuk mi a különbség a kézilabda, meg a lövészet között dinamikai szempontból, vagy mentális készültség szempontjából. Ma már egyre több helyen számít, hogy szakképzett embereket vegyenek fel munkatársnak.

És aki ezt a szakképzést elvégzi, könnyen találhat állást?

Úgy gondolom igen. Szerencsés helyzetben vagyok, bár meg is dolgoztam a lehetőségekért.  Egyéni foglalkozásokat is lehet tartani, csapatokkal is lehet dolgozni, de talán egyesületeknél a legizgalmasabb a munka.

 További részletek, felvételi információk a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink