• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Sport szakpszichológus képzést indít a Pécsi Tudományegyetem

Regionális hírek 2022.08.09 Forrás: univpecs.com
Sport szakpszichológus képzést indít a Pécsi Tudományegyetem

Szakmai segítséget tud nyújtani a sportpszichológus, ezért a képzésünk is gyakorlatra koncentrál.

A szakmai operatív koordinátora az induló sport szakpszichológusi képzésnek Bakuretz Bonnie, aki jelenleg doktorandusz a PTE BTK Pszichológia Tanszékén, de a TF-en már elvégezte a sport szakpszichológusi képzést. Egyesületeknél, sportcsapatoknál is dolgozik, egyéni és csapatsportágaknál is. Az egyetemi portál kérdezte őt a képzésről és a szakmaterületről.

A PTE-n szeptemberben induló sportpszichológus szakképzés mit fog nyújtani?

Azt vettük észre, hogy egyre több a sportoló, egyre több az egyesület, országszerte egyre nagyobb a fókusz a sporton. Szakképzett pszichológusok eddig csak a TF-en végezhettek. Én is ott, Lénárt Ágota vezetése alatt szereztem meg a szakképzést. Az utánpótlásakadémiák gombamód fejlődnek vidéken, szakképzés pedig csak Budapesten van. Mi azon dolgozunk, hogy vidéken is legyen egy olyan jó szakképzés, mint Budapesten, mert nagy szükség lenne a szakemberekre.

Mit fognak tanulni?

Mindent. Eleve egy mesterszakon végzett pszichológusi diplomával fognak rendelkezni. Attól szakképzés, amit nyújtunk, hogy a sportolói életfeltételekkel is megismertetjük a hallgatóinkat.  Milyen a szorongása? Milyen helyzetek okoznak neki feszültséget, stresszt? Mivel találkozik egy sportoló?

Koncentrációs technikákat is fognak tanulni, sokkal részletesebben, mint a mesterképzésen. Relaxációs és imaginációs technikákról is tanulnak, amiket a sportoló téthelyzetekben alkalmazhat. Ha egy sportolónak olyan problémája van, akkor járjon hosszútávú mélylélektani terápiába, de ahol technikai kérdések kerülnek elő, amiket rövidebb távon, dinamikus helyzetekben egy sportpszichológussal is meg tud oldani, akkor járjon el oda is. Szakmai segítséget tud nyújtani a sportpszichológus, ezért a képzésünk is gyakorlatra koncentrál. Egy sima pszichológus edzéselméletet, sportpedagógiát, sportszociológiát nem tanul. Látom a gyakorlatban, hogy ez a tudás az, ami hiányozna, ha nem lennék vele tisztában, mint sportpszichológus. Megismerem a túledzettséget, a túlfáradást, felismerem a kiégés tüneteit, ismerem az ehhez társuló testi tüneteket és ennek következményeivel is tisztában vagyok. Értsem azt, hogy miként van terhelve egy sportoló, milyen fajta edzések vannak. A sportágakat is jobban meg kell érteni. Hogy mondjuk mi a különbség a kézilabda, meg a lövészet között dinamikai szempontból, vagy mentális készültség szempontjából. Ma már egyre több helyen számít, hogy szakképzett embereket vegyenek fel munkatársnak.

És aki ezt a szakképzést elvégzi, könnyen találhat állást?

Úgy gondolom igen. Szerencsés helyzetben vagyok, bár meg is dolgoztam a lehetőségekért.  Egyéni foglalkozásokat is lehet tartani, csapatokkal is lehet dolgozni, de talán egyesületeknél a legizgalmasabb a munka.

 További részletek, felvételi információk a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink