• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sürgősségi orvostan: minden másodperc számít

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában 2018-2020 között épül az új, hármas szintű Gyermeksürgősségi Központ.

Az idő agy- és szívizomsejtet jelent stroke és szívinfarktus esetén, vagyis a legfontosabb tényező – hangzott el a Sürgősségi Orvostani Fórumon, melyről a Debreceni Egyetem honlapja tudósított.

- A sürgősségi orvostan multidiszciplináris terület, számos orvosszakma együttműködésére épül a mentőorvostól, a gyermekgyógyászon át a belgyógyászig. Hogy a kórházba szállítás előtti ellátás minél gyorsabb legyen, az a mentőszolgálat hatásköre, míg a hatékony intézményi ellátás a sürgősségi osztályokon és a társszakmák együttműködésén múlik – emelte ki a II. Sürgősségi Orvostani Fórum pénteki sajtótájékoztatóján Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Sürgősségi Orvostan Tanszék vezetője.

A konferencián mintegy kétszáz hazai szakember részvételével tekintik át a legnagyobb egészségügyi problémát jelentő szív- és érrendszeri betegségek sürgősségi ellátásának kérdéskörét május 13-14. között Debrecenben, a Kölcsey Központban.

- A stroke és a kardiovaszkuláris betegségek terén a jól szervezett ellátásnak köszönhetően az elmúlt években Hajdú-Bihar megyében és Debrecenben az országos átlaghoz képest sikerült a halálozási arányszámot 35-40 százalékkal csökkenteni. Ezt az ország más területein is alkalmazni kívánják, ezért az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) bevonásával készül egy olyan koncepció, ami összefoglalja a stroke-centrumok elhelyezkedését – beléértve az odajutási lehetőségeket is –, ami ahhoz kell, hogy minél rövidebb idő alatt kórházba kerüljön a beteg. A dokumentum nulladik pontja a 104 és 112-es számok tárcsázása, vagyis a mentők azonnali értesítése – ismertette Pápai György, az OMSZ regionális igazgatója.

Balla György, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézetének igazgatója hozzátette, Debrecenben két vállon nyugszik a sürgősségi ellátás: a Kenézy Kórházban és Klinikai Központban. Annak érdekében, hogy ez a szakterület minél harmonikusabban működjön, egy olyan nagy, egységes és komplex sürgősségi klinikát képzel el, amelynek része a felnőtt- és gyermeksürgősségi ellátás egyaránt. A tervek szerint a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában 2018-2020 között épül egy új, hármas szintű Gyermeksürgősségi Központ, amely magában foglalja majd a gyermeksebészeti, -trauma, -radiológiai, általános gyermekgyógyászati és diagnosztikai részleget is.