• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szabad hely az autista otthonban

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Átadták a közadakozásból épített mindszentpusztai bentlakásos autista otthont. Még lehet jelentkezni a szabad helyekre

Felnőtt autista fiatalemberek gondozására alkalmas bentlakásos otthont avattak a Győr megyei Mindszentpusztán. A majdnem 100 millió forintos beruházás főként adományokból készült el hat év alatt.

Szakértői vélemények szerint Magyarországon több mint húszezer autista él, ehhez képest eddig mindössze hat védőotthon működött. A most átadott mindszentpusztai otthon tizenegy autista számára nyújt védelmet, biztosít teljes ellátást, szakszerű gondozást. A létesítést, az adományok gyűjtését, a jótékonysági rendezvényeket a Mit Tehetnék Érted? – Autizmus Közhasznú Alapítvány szervezte. Az egyik alapítóról, dr. Demetrovics Szilárd péri háziorvosról mondják: másfél évtizede a buldog szívósságával küzdött az otthon felépüléséért. Kitartó érvelését, szervezőmunkáját látva a péri önkormányzat ingyen adott építési telket, a győri székhelyű építőanyag gyártó nemzetközi vállalkozás a falazó anyagot, egy másik a tetőanyagot adta, a szakipari munkák nagy részét ingyen végezték a mesterek. Az adományok gyűjtésében nagy szerepet vállalt a megyei napilap. A Kisalföld szerkesztősége különféle akciókat hirdetett, amelyek eredményeként 1500 magánszemély ajánlotta fel segítségét.

Valódi közakadozás eredményeként jött létre az intézmény, mondta a pénteki avatón az otthon vezetője, dr. Zakar Andrásné –, és a társadalmi összefogást tapasztalván, a kormány 15 millió forint támogatást adott.

A mindszentpusztai otthonban jelenleg öt autista lakik: Dani, Balázs, Lívia, Erzsike és Bálint. Számukra az otthon az a hely, ahol ápolóikkal, nevelőikkel nyugalomban élnek. Ahogy Zakarné fogalmaz: számukra ez a béke szigete, itt szüleik megnyugvására is biztonságban élhetnek.

A Regionális Operatív Program (ROP) pályázat útján húszmillió forint támogatást nyújtott az otthont működtető alapítványnak, ez a pénz 3 éven át hat munkatárs bére, és szakmai továbbképzésének költsége.

A 11 férőhelyes mindszentpusztai autista otthon még szabad helyeire olyan autista és/vagy értelmi fogyatékos lakókat várnak, akik betöltötték 16. életévüket. Jelentkezni a 06-30/4696-527-es mobilszámon lehet.