• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szabolcsban nem lesznek kórházbezárások

Regionális hírek Forrás: MTI

Az Egészségügyi Holding (EH) Zrt.-hez tartozó négy kórház a jövőben is gyógyító funkciót tölt be.

A tavaly decemberig a megyei önkormányzat fenntartásában lévő nyíregyházi, nagykállói, mátészalkai és a fehérgyarmati kórházakat integráló szervezet januártól állami kézbe került. A holding kiemelt célja, hogy az új rendszerben is gondoskodjon a gazdasági stabilitásról - mondta sajtótájékoztatón Kiss Zoltán Tamás, az intézményeket tömörítő társaság vezérigazgatója pénteken Nyíregyházán.

Idén változik a kórházak központi finanszírozása, amely az eddigi, az ágyszám alapú rendszer helyett a területi ellátási kötelezettséghez igazodik. Kiss Zoltán Tamás kiemelte: az új struktúra előnyös a holdingnak.

A kórházak pályázatait egységes rendszerben kezelik, s ugyanez érvényes lesz például a gyógyszer-és eszközbeszerzésekre is, bár utóbbit - folytatta - az EH Zrt. tagkórházainál már tavaly egységesítették. Az ehhez kapcsolódó közbeszerzési eljárásokat a tervek szerint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) készítené elő és folytatná le.

Sokat várnak az országosan egységes betegellátási rendszer idei létrehozásától, amelyben a felesleges, betöltetlen kapacitásokat átalakítják, az ellátást pedig a nappali, az egynapos, illetve a járóbeteg-ellátás irányába tolják el - tette hozzá Kiss Zoltán Tamás.

A vezérigazgató hangsúlyozta: a zrt.-hez tartozó kórházak a jövőben is gyógyító funkciót töltenek be. "Ez lényeges dolog, miközben naponta hallunk kórházbezárásokról, de nálunk nem lesznek kórházbezárások" - mondta.

Juhász László gazdasági igazgató a tájékoztatón elmondta: a tavalyi adatok alapján feszes költségvetése lesz idén az Egészségügyi Holding Zrt.-nek, s bár a számokat az év közepén változó finanszírozási szabályok újraírhatják, reményeik szerint nem csökkennek majd a bevételek, és tartani lehet a 2011-ben elért pénzügyi eredményt.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénzártól 2011-ben mintegy 24 milliárd forint érkezett a holding négy tagkórházába. A Juhász László által ismertetett adatok szerint az EH Zrt. lejárt szállítói tartozása meghaladja a 2,5 milliárd forintot, további 2 milliárd forint pedig a határidőn belüli tartozás. A lejárt számlák rendezésére jelenleg több mint 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre.