• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szakdolgozói utánpótlás az Orosházi Kórházban

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Az Orosházi Kórházban az utóbbi években megoldódni látszik a szakdolgozói utánpótlás kérdése.

– Orosházán évekkel ezelőtt szembesültünk azzal, hogy nyáron – amikor lezajlottak a környék szakképző iskoláiban a záróvizsgák, hozzánk nem érkezett szinte egy önéletrajz sem, alig volt frissen végzett ápoló, aki kórházunkat választotta volna - tudtuk meg dr. Duray Gergő főigazgatótól – A közeli klinika és a megyei kórház nagyobb vonzerőt jelentett, mint a városi intézmény. Akkor döntöttük el, hogy saját ápolóképzést indítunk egy szakképző iskola segítségével, ahol mi képezzük a jövő ápolóit, és a kórház ad gyakorlati helyszínt az oktatáshoz.

Az első iskolarendszerű esti gyakorló ápoló csoport az idén nyáron végzett, a 23 főből már többen a kórház különböző osztályain dolgoznak. A harmadik évet, az ápoló képzést a kórház tanulmányi szerződéssel támogatja meg dolgozóinak. A végzős évfolyam mellett egy 14. évfolyamos és két 13. évfolyamos csoport is megkezdte tanulmányait a kórházban a Gyulai Szakképzési Centrum Intézményeinek szakmai hátterével. Az oktatók a kórház orvosai, diplomás szakdolgozói, akik az oktatói múlt mellett vizsgaelnöki és vizsgabizottsági tapasztalatokkal is rendelkeznek.

A kórház az idén 101 tanulóval kötött tanulószerződést, ami garancia arra, hogy az elkövetkező években „saját nevelésű" ápolókkal tudják feltölteni a megüresedett ápolói helyeket.

-A tanulószerződések megkötése előtt a Kereskedelmi és Iparkamarához kérelmet adtunk be, hogy akkreditált gyakorlóhellyé nyilvánítsák az Orosházi Kórházat. A szakértői ellenőrzés után megkaptuk a kedvező elbírálást. Nemcsak ápolók, asszisztensek, hanem csecsemőápolók és szociális gondozók is gyakorlóhelyet kaphatnak nálunk - folytatja a főigazgató -. De nemcsak a szakképzésekben tanulóknak vonzó gyakorlóhely az intézmény, rendszeresen fogadunk egészségügyi főiskolai képzésekből és orvosegyetemekről is hallgatókat. Jelenleg a szülészet - nőgyógyászati osztály és a belgyógyászati szakágunk egyetemi oktató osztály.

Ahhoz, hogy a kórház meg tudjon felelni az akkreditált gyakorlóhely kritériumainak, a saját egészségügyi gyakorlatvezetői létszámát is fejleszteni kellett. Erre a Békés Megyei Munkaügyi Központ adott anyagi támogatást, mint ahogy a szintén hiányszakmának számító sürgősségi szakápolók képzésére is biztosított forrást.

Az elmúlt évek törekvései nyomán az Orosházi Kórházban 89%-ossá vált a szakképzettségi arány, ami igen szép eredmény, ismerve néhány fővárosi intézmény humánerőforrás problémáit.

A kórház nemcsak az utánpótlás nevelésben jeleskedik, hanem kiveszi részét a szakdolgozók kötelező szakmacsoportos továbbképzéseinek szervezésében is. 2015-ben sikeres pályázatot követően két szakmacsoport képzésére kaptak lehetőséget: a felnőtt ápolás és a megyében egyedüliként a mozgásterápia szakmacsoportba tartozó szakdolgozóknak rendeznek továbbképzéseket. – Azért esett a választásunk a mozgásterápia szakmacsoportra, mert Orosháza - Gyopárosfürdő Gyógyászati Központja igen népszerű a betegeink számára, fontosnak tartjuk a szakdolgozók rendszeres továbbképzését is - tudtuk meg a főigazgatótól. - Az idén decemberben mindkét szakmacsoportnak szervezünk továbbképzést, ahová a dél-alföldi régióból is várunk érdeklődőket. A szakdolgozók a Szaftex rendszeren keresztül jelentkezhetnek képzéseinkre, de felvilágosítást kaphatnak az ápolási igazgatóságon is, a 06 68/ 411-166/430-as telefonszámon- fejezte be mondandóját dr. Duray Gergő főigazgató.

Legolvasottabb cikkeink