• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szakterületén a Semmelweis Egyetemen voltak a legmagasabbak a ponthatárok

Regionális hírek MA 06:05 Forrás: MTI
Szakterületén a Semmelweis Egyetemen voltak a legmagasabbak a ponthatárok

Az orvos- és egészségtudományi területen továbbra is a Semmelweisen voltak a legmagasabbak a ponthatárok.

A Semmelweis Egyetem hat karán magyar nyelvű képzésben 2222 hallgató kezdheti meg tanulmányait a 2024/25-ös tanévben, közülük 2004-en az államilag támogatott, 218-an az önköltséges képzésre nyertek felvételt. Az orvos- és egészségtudományi területen továbbra is a Semmelweisen voltak a legmagasabbak a ponthatárok - közölte a felsőoktatási intézmény szerda este az MTI-vel.

Merkely Béla, az egyetem rektora szerint sikeresen vizsgázott az új típusú felvételi, amelyben nem jár automatikusan 100 pont az emelt szintű érettségiért, hanem 50 pontot személyes meghallgatáson gyűjthettek a jelöltek. "Ezen a rátermettséget, motivációt, empátiát tudtuk lemérni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a legjobb hallgatókat sikerült felvenni az egyetemre.

Hermann Péter egyetemi tanár, oktatási rektorhelyettes szerint az új felvételi rendszer több lehetőséget ad az egyetemeknek. "Eddig a felvett hallgatók létszámára és összetételére sem rálátásunk, sem ráhatásunk nem volt" - mondta, megjegyezve, hogy egy nyugat-európai egyetemen ez elképzelhetetlen lenne. A rektorhelyettes szerint az új pontszámítás miatt várható volt, hogy a felvételi pontszámok valamelyest csökkenni fognak.

Hermann Péter kiemelte: az Egészségtudományi Kar idén kötelező érettségi tárgyként meghatározta a biológiát, emiatt kevesebb jelentkező merte bevállalni a megmérettetést, így némileg csökkent az oda felvettek száma, a döntés ugyanakkor felkészültebb, elkötelezettebb hallgatókat jelent majd, így várhatóan kisebb lesz a lemorzsolódás - vélekedett.

 Nyirády Péter, az Általános Orvostudományi Kar dékánja kiemelte: a karon rekordszámú hallgató kezdi meg a tanulmányait szeptemberben. A karra felvettek számában továbbra is emelkedő tendencia figyelhető meg, a ponthatárok ugyanakkor az újfajta felvételi eljárásrend miatt idén alacsonyabbak voltak, mint tavaly. "A szóbeli felvételi idén segített annak megítélésében, hogy kik rendelkeznek azon tulajdonságokkal, amelyek alapján az egyetem elvégzését követően kiváló, empatikus és a betegekért mindent megtevő orvossá válhatnak. A későbbiekben ezt a személyes meghallgatást tovább szeretnénk bővíteni" - emelte ki.

Az Egészségtudományi Kar oktatási dékánhelyettese, Vingender István elmondta, továbbra is ugyanazok számítanak a legnépszerűbb szakoknak és ugyanazokra a képzésekre volt a legmagasabb a felvételi ponthatár: a gyógytornász és a dietetikus képzésre.

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar idén először hirdette meg az országos szinten egyedülálló egészségügyi adattudomány mesterképzést, amely az adatok gyógyításban való felhasználása iránt elkötelezett orvosok és egészségügyi végzettséggel rendelkező szakemberek, továbbá informatikai és adatelemzési háttérrel rendelkező jelentkezők, valamint az egészségügyi rendszer működését jól ismerő szervezők szaktudását hozza össze. Ide 40-en nyertek felvételt.

A Fogorvostudományi Karon az elmúlt öt évben folyamatosan emelkedett a felvett hallgatók száma, és idén nyertek a legtöbben felvételt a karra - emelte ki Németh Zsolt dékánhelyettes. "A Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karára bejutni hazai viszonylatban továbbra is a legnehezebb a gyógyszerészképzések közül, hiszen itt a legmagasabb a ponthatár, ugyanakkor összességében mi vesszük fel a legtöbb hallgatót a hazai képzőhelyek közül" - ismertette Antal István dékán, a Gyógyszerészeti Intézet igazgatója.

Matos László, a Pető András Kar oktatási dékánhelyettese a közlemény szerint úgy fogalmazott: a konduktor képzésnél fel tudták tölteni a maximális kapacitást. Idén a kar neurorehabilitáció névvel új mesterszakot is indít, ide 31 hallgató nyert felvételt, az egy ösztöndíjas, valamint a fennmaradó önköltséges helyeket pedig pótfelvételi eljárással töltik fel - írták.

Részletes beszámoló az egyetemi portálon

(Fotó: Fotó: Barta Bálint, Kovács Attila)