• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szenior Akadémia - Fókuszban a katéteres szívbillentyű-műtétek

Regionális hírek 2023.12.04 Forrás: Semmelweis Egyetem
Szenior Akadémia - Fókuszban a katéteres szívbillentyű-műtétek

Az előnyei miatt a katéteres műtétek szívsebészeti beavatkozásra alkalmatlan vagy nagy kockázatú betegeken is elvégezhetők.

A Szenior Akadémia kilencedik évadának hetedik előadását dr. Apor Astrid, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika tanársegéde tartotta. Előadásában a katéteres szívbillentyű-műtétekről, a legújabb eljárásokról, a beavatkozások lépéseiről és eszközeiről is beszélt - foglalta össze az előadást az egyetemi portál.

Dr. Apor Astrid bevezetőjében elmondta, hogy nagyon sok újdonság jelent meg a kardiovaszkuláris betegellátásban az elmúlt évtizedben: meghatározóvá vált a minimál invazív beavatkozásokra való törekvés, megjelent a robotikus sebészet, dinamikus fejlődésnek indultak a strukturális intervenciók, megjelentek újfajta intervenciók a mellkasi fő verőéren is, és bevezették a hibrid műtéteket, melyek ötvözik a katéteres és sebészi beavatkozásokat. A képalkotó technikák, a szívtranszplantáció és a mechanikus keringéstámogatás fejlődésével, valamint az olyan új eljárásokkal, mint például az őssejtterápiák, a kardiológia a medicina egyik leggyorsabban fejlődő területévé vált.

A strukturális intervenciókról elmondta, hogy ezek a nem koszorúereken végzett katéteres szívműtétek, amelyek során a szívben elhelyezendő eszközöket az érpályán keresztül, katéterek segítségével juttatják a szívbe. Áttekintette a szívbillentyűk lehetséges hibáit, majd kitért a katéteres beavatkozások előnyeire is. Kiemelte, hogy a nyitott szívműtétekhez képest e műtétek előnye a kisméretű seb ejtése, valamint, hogy dobogó szíven kivitelezhetők, nem feltétlenül igényelnek altatást, és gyors felépülést, rövidebb kórházi tartózkodást tesznek lehetővé. Mindezek következtében a katéteres műtétek szívsebészeti beavatkozásra alkalmatlan vagy nagy kockázatú betegeken is elvégezhetők.

Hangsúlyozta, hogy ezen intervenciók száma világszerte dinamikusan növekszik, majd áttekintette a Magyarországon elérhető katéteres beavatkozásokat, kiemelve, hogy a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika az egyik legnagyobb hazai strukturális intervenciós centrum. Dr. Apor Astrid beszélt a katéteres beavatkozások feltételeiről, az ezekhez szükséges speciális szakértelemről, áttekintette a hibrid műtő felszerelését, valamint bemutatta ezen operációk lépéseit az indikáció felállításától egészen az utánkövetésig. Részletesen ismertette továbbá a katéteres aorta műbillentyű-beültetés (TAVI), valamint a katéteres mitrális vitorlaplasztika folyamatát és speciális lépéseit.

Az előadásról készült videó:

Legolvasottabb cikkeink