• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szenior Akadémia - Fókuszban a katéteres szívbillentyű-műtétek

Regionális hírek 2023.12.04 Forrás: Semmelweis Egyetem
Szenior Akadémia - Fókuszban a katéteres szívbillentyű-műtétek

Az előnyei miatt a katéteres műtétek szívsebészeti beavatkozásra alkalmatlan vagy nagy kockázatú betegeken is elvégezhetők.

A Szenior Akadémia kilencedik évadának hetedik előadását dr. Apor Astrid, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika tanársegéde tartotta. Előadásában a katéteres szívbillentyű-műtétekről, a legújabb eljárásokról, a beavatkozások lépéseiről és eszközeiről is beszélt - foglalta össze az előadást az egyetemi portál.

Dr. Apor Astrid bevezetőjében elmondta, hogy nagyon sok újdonság jelent meg a kardiovaszkuláris betegellátásban az elmúlt évtizedben: meghatározóvá vált a minimál invazív beavatkozásokra való törekvés, megjelent a robotikus sebészet, dinamikus fejlődésnek indultak a strukturális intervenciók, megjelentek újfajta intervenciók a mellkasi fő verőéren is, és bevezették a hibrid műtéteket, melyek ötvözik a katéteres és sebészi beavatkozásokat. A képalkotó technikák, a szívtranszplantáció és a mechanikus keringéstámogatás fejlődésével, valamint az olyan új eljárásokkal, mint például az őssejtterápiák, a kardiológia a medicina egyik leggyorsabban fejlődő területévé vált.

A strukturális intervenciókról elmondta, hogy ezek a nem koszorúereken végzett katéteres szívműtétek, amelyek során a szívben elhelyezendő eszközöket az érpályán keresztül, katéterek segítségével juttatják a szívbe. Áttekintette a szívbillentyűk lehetséges hibáit, majd kitért a katéteres beavatkozások előnyeire is. Kiemelte, hogy a nyitott szívműtétekhez képest e műtétek előnye a kisméretű seb ejtése, valamint, hogy dobogó szíven kivitelezhetők, nem feltétlenül igényelnek altatást, és gyors felépülést, rövidebb kórházi tartózkodást tesznek lehetővé. Mindezek következtében a katéteres műtétek szívsebészeti beavatkozásra alkalmatlan vagy nagy kockázatú betegeken is elvégezhetők.

Hangsúlyozta, hogy ezen intervenciók száma világszerte dinamikusan növekszik, majd áttekintette a Magyarországon elérhető katéteres beavatkozásokat, kiemelve, hogy a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika az egyik legnagyobb hazai strukturális intervenciós centrum. Dr. Apor Astrid beszélt a katéteres beavatkozások feltételeiről, az ezekhez szükséges speciális szakértelemről, áttekintette a hibrid műtő felszerelését, valamint bemutatta ezen operációk lépéseit az indikáció felállításától egészen az utánkövetésig. Részletesen ismertette továbbá a katéteres aorta műbillentyű-beültetés (TAVI), valamint a katéteres mitrális vitorlaplasztika folyamatát és speciális lépéseit.

Az előadásról készült videó: