• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szinte teljesen megújul a Honvédkórház gépparkja

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Véghajrájában tart a KEOP 5.6.0. pályázat a budapesti Honvédkórházban. Sajtóbejárás az intézményben.

A KEOP 5.6.0. pályázat 39 milliárdjából 1,7 milliárd forint jut az MH Egészségügyi Központ (MH EK) által megvalósított fejlesztésekre. Az intézmény a projekt kellős közepén sajtóbejárást szervezett, ahol Nikliné Gáldonyi Edina, az MH EK gazdasági igazgatója elmondta, az elavult berendezések már nem tudták ellátni rendeltetésszerűen feladatukat, ráadásul folyamatos karbantartásuk és nagy energiafogyasztásuk jelentős anyagi terhet rótt az intézményre. A pályázatban az eddigi gépeket modern berendezésekre cserélik a gyorsabb betegellátás és a hatékonyabb energiafelhasználás érdekében.

A fejlesztések eredményeként az évente egymillió járóbeteget és 56 ezer fekvőbeteget ellátó intézményben három 64 detektorsoros CT-berendezés, egy 1,5T MR, egy DSA-berendezés, és tucatnyi röntgen újul meg.

A berendezések többségét 2006-ban, az Állami Egészségügyi Központ alapítása előtt telepítették, de az elődintézményekből érkező, helyenként az 1980-as évek elején készült röntgenberendezéseket is lecserélik – avatott be a részletekbe Varga Lajos alezredes, az MH EK üzemeltetési osztályvezetője

Kérdésünkre az alezredes elmondta: a gyors teljesítésben nem csak az számított, hogy a Honvédkórház katonai intézmény, hanem a nagyon szervezett üzemeltetési csapat, a radiológiai osztállyal való kiváló együttműködés és a szállítókkal való szoros ütemterv is hozzájárul ahhoz, hogy az országban az elsők között adják át a legnagyobb intézményi KEOP-fejlesztést.

Nikliné Gáldonyi Edina kiemelte: a gyors teljesítésben és a minél rövidebb leállásban az is meghatározó szerepet játszott, hogy a fenntartó Honvédelmi Minisztérium minden szakmai és szervezési segítséget megadott, ráadásul az átalakításhoz szükséges forrásokat a fenntartó fedezte – így a pályázati folyamat sokkal hatékonyabbá vált.

Dr. Riedl Erika, a Honvédkórház Központi Radiológiai és Diagnosztikai Osztályának áprilisban kinevezett osztályvezető főorvosa hangsúlyozta: az új technológiával nemcsak megújul a teljes röntgen géppark, de a legmodernebb CT- és MR-berendezésekkel új vizsgálattípusok is rendelkezésre állnak: például még idén indul a kardio-CT program és lesz kardio-MR vizsgálat is – természetesen szoros együttműködésben az intézmény Kardiológiai Osztályával.

Arra a kérdésünkre, hogy minek köszönhető, hogy osztályvezetése alatt három CT-berendezést és egy MR-t cserélnek újra, szinte az összes röntgen megújul, valamint bevezették az üzemszerű teleradiológiai háttértámogatást, hangsúlyozta: dicséret illeti elődeit is, akik mindketten hozzájárultak a fejlesztésekhez, viszont a gépcsere öröme és a működtetés feladatai már az új osztályvezetést terhelik.

A tervek szerint a két KEOP-pályázat november végén zárul, és december elején avatják fel ünnepélyes keretek között az MH EK Honvédkórház teljesen megújult Központi Radiológiai és Diagnosztikai Osztályát. (Fotó: Rácz Tünde)

Legolvasottabb cikkeink