• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szív- és érredszeri betegség is lehet az elhanyagolt fogápolásból

Regionális hírek 2021.05.18 Forrás: Semmelweis Egyetem
Szív- és érredszeri betegség is lehet az elhanyagolt fogápolásból

A kezeletlen fogágybetegség azonban nemcsak fogvesztést okozhat,  mérgei más szervekhez eljutva, góctüneteket is előidézhetnek.

Hazánkban a 65 éves korúak húsz, a 75 évesek negyven százalékának hiányzik az összes foga. A probléma hátterében a helytelen szájhigiénés szokásokkal összefüggő fogínygyulladás, és az emiatt kialakuló fogágybetegség is állhat. Érdemes tehát nagyobb figyelmet fordítani a megelőzésre – vagyis a helyes fogmosási technika elsajátítására – hiszen a fogágybetegség és a káros baktériumok felszaporodásának következménye hajhullás, ízületi fájdalom, de akár szív- és érrendszeri megbetegedés vagy koraszülés is lehet. Erről is szó lesz a május 27-i Semmelweis Egészség Napokon - hívta fel a figyelmet az egyetemi portál.

A fogínygyulladás és a fogágybetegség lassan, fájdalom nélkül alakul ki, nincs jelző tünet, ami a páciens figyelmét felhívná a bajra, ezért a betegek legtöbbje már csak végső esetben, akkor fordul szakemberhez, amikor a fogorvosok, parodontológusok már nem tudják megmenteni a teljesen kilazult fogat – mondja dr. Horváth Attila, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Parodontológiai Klinika adjunktusa.

A fogágybetegség előzménye a fogínygyulladás, aminek első látható jele a fogmosáskor jelentkező ínyvérzés vagy az apró vörös folt, amikor egy ropogós almába harapunk – szemlélteti a parodontológus szakorvos, hozzátéve: száz emberből mindössze négynek teljesen egészséges és ép az ínye. A szájüreg ugyanis nem steril, káros és jótékony baktériumok találhatók benne, amelyek számára a megfelelő fogtisztítással el nem távolított ételmaradékok jelentik a táptalajt. Éppen ezért az első és legfontosabb lépés, amit tehetünk az ép íny fenntartásáért, az a megfelelő fogápolás elsajátítása.

A legtöbb ember nem jó technikával mos fogat, hiszen sokszor csak a fog felszínéről távolítja el a lepedéket, a baktériumok azonban a fogközök, illetve a fog és íny találkozásánál lévő barázdákban telepdnek meg. Ezért az alapos fogmosás mellett fontos a fogselyem vagy a fogköztisztító kefe rendszeres használata is.

A fogkefével akkor tudjuk a legjobb hatást elérni, ha nem előre-hátra, hanem körkörösen mozgatjuk a fog felületén, és körülbelül 45 fokban megdöntjük, hogy a fog és íny találkozási pontját minél jobban elérjük – magyarázza a szakember.

Dr. Horváth Attila a konzultációs lehetőséggel egybekötött előadásában ismerteti majd a  teljes folyamatot: a fogíny a gyulladás következtében elkezd visszahúzódni, a barázdák mélyülnek, elindul a csont lebomlása, ennek következtében kilazul, s végül akár kihullhat a fog. Ilyen esetekben az implantátumok is csak megfelelő előkezelés és csontépítést követően jelenthetnek megoldást. A szakember ugyanakkor leszögezi: a folyamat egy pontig visszafordítható, illetve megállítható, ehhez azonban elengedhetetlen a rendszeres fogorvosi ellenőrzéseken való részvétel és megfelelő szájhigiéné fenntartása.

A szakorvos arra is felhívja a figyelmet, hogy a kezeletlen cukorbetegség és a dohányzás komoly rizikót jelent, és felgyorsíthatja az egyébként évekig tartó folyamatot, melynek eredménye lehet akár a teljes fogatlanság is. Hazánkban a 65 éves korúak húsz, a 75 évesek negyven százalékának minden foga hiányzik.

A kezeletlen fogágybetegség azonban nemcsak fogvesztést okozhat, hanem a szájüregben található káros baktériumok melléktermékei, mérgei a vérkeringésen keresztül más szervekhez eljutva, góctüneteket is előidézhetnek, melyek a legkülönfélébb panaszokhoz vezethetnek a hajhullástól, az ízületi fájdalmon át a szív-, érrendszeri betegségekig, és nyolcszorosára emelik a koraszülés kockázatát.

A május 27-i Semmelweis Egészség Napokon a részvétel ingyenes, de regisztrációköteles. A részletes program és a regisztráció itt érhető el

Legolvasottabb cikkeink