• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szívgyógyászat: Sikerrel zárult azt SZTE kutatása

Regionális hírek 2020.02.03 Forrás: Weborvos
Szívgyógyászat: Sikerrel zárult azt SZTE kutatása

A szívinfarktus és az annak következtében kialakuló szívelégtelenség terápiájában értek el eredmény azt SZTE kutatói.

Sikeresen lezárult a „Mátrix-metalloproteináz-2 gátló molekulák szintézise, kemoinformatikai fejlesztése, optimalizálása és preklinikai tesztelése kardioprotekció indikációra” projekt a Pharmahungary 2000 Kísérletes és Klinikai Kutatásfejlesztési Kft. (Pharmahungary) konzorciumvezető, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), konzorciumi tag és az indiai partner, Ashok & Rita Patel Institute of Integrated Study and Research in Biotechnology & Allied Sciences (ARIBAS) közreműködésében - tudatta közleményben az egyetem.

A projekt célja a szívizom infarktus és az annak következtében kialakuló szívelégtelenség terápiájának előmozdítása volt mátrix-metalloproteináz (MMP) gátló molekulák fejlesztésével. Az MMP-k jelentőségét az SZTE és Pharmahungary kutatói ismerték fel a szív stressz adaptációjának hátterében, ami új utat nyitott az iszkémiás szívbetegség terápiájának fejlesztésében. A jelen projektben az előzetes eredményeink szerint a szívet védő ún. kardioprotektív hatású, a Pharmahungary nemzetközi szabadalmaival védett, MMP gátló gyógyszermolekula jelöltekről a gyógyszerfejlesztésben nélkülözhetetlen kísérletes adatokat gyűjtöttek, és azonosítottak két gyógyszer jelöltet. KÉt újabb MMP gátló gyógyszerjelöltről sikerült kimutatniuk a szívinfarktus elleni jótékony hatást.

A gyógyszerfejlesztésben újszerű megközelítésben, a klinikailag releváns társbetegségeket modellezve a szívinfarktus egyik legfontosabb társbetegségének, a hiperlipidámiának a jelenlétében gyűjtöttek további adatokat a gyógyszerjelölt molekulák hatásosságával kapcsolatban. A projekt során az MMP aktivitás mérésének technológiáját is fejlesztették, illetve az MMP-k szerepét más betegségekben is tanulmányozték, melyek eredményei nyomán új ipari fejlesztési projekteket indítottak.

Az eredmények egy részét elsőrangú nemzetközi tudományos szakfolyóiratokban publikálták, nemzetközi és hazai tudományos konferenciákon, illetve nemzetközi ipari kiállításokon és üzletember találkozókon mutatták be.

A jelen projektben elvégzett K+F munka nagyban növelte az MMP gátlókkal kapcsolatos szellemi tulajdon értékét, továbbá új gyógyszerjelölt molekulákat eredményezett, valamint új K+F szolgáltatásaink technológiai hátterének fejlődését segítette elő - áll a közleményben. 

Legolvasottabb cikkeink