• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Szívügye volt, hogy minden profil hangsúlyt kapjon

Regionális hírek Forrás: Semmelweis Egyetem Szerző:
Szívügye volt, hogy minden profil hangsúlyt kapjon

A klinika ma az ortopédiai repertoár gyakorlatilag teljes skáláját lefedi a gerincsebészeten kívül.

Huszonkét évig vezette az Ortopédiai Klinikát Dr. Szendrői Miklós, aki az idei Semmelweis Napon arany pecsétgyűrűt vehetett át leköszönő tanszékvezetőként. Vezetése alatt számos új profillal bővült a klinika, és mint mondja, mindig is szívügye volt, hogy saját területe, a csontdaganatok mellett minden más profilt is fejlesszen. A klinika ma az ortopédiai repertoár gyakorlatilag teljes skáláját lefedi a gerincsebészeten kívül. Az egyetem honlapja készített interjút.

Dr. Szendrői Miklós 1995-től lett a klinika vezetője, mint hangsúlyozza, egy nagyon jól működő intézményt vett át a nemzetközi szinten elismert szaktekintély Dr. Vízkelety Tibortól. Részben az általa elindított utat folytatta, a klinika továbbra is Magyarország legnagyobb ortopédiai intézete, amely a gerincsebészeten kívül gyakorlatilag az ortopédia minden területét lefedi, sőt 2008-ig még traumatológiát is végeztek. Kiemelte a gyermekortopédiai profilt, mely haladt tovább a Vízkelety professzor által meghatározott úton, és Dr. Szőke György vezetésével nemzetközi hírnévre tett szert.

Vezetőként a továbblépést ugyanakkor annak a speciális profilnak a fejlesztése jelentette számára, melyért Vízkelety professzor annak idején áthívta a klinikára. Az évek során létrehozott csonttumor és lágyrész szarkóma regiszter hazai szinten egyedülálló, de Európában is a tíz legjobb regiszter közé tartozik – emeli ki Dr. Szendrői Miklós. A regiszterben tárolják az érintett betegek minden anyagát, a teljes klinikai dokumentációt, a szövettant, szövetmintákat, képalkotók dokumentumait. A regiszter egy kincsesbánya, mely számos kutatás, nemzetközi együttműködés alapját adja, de ez tette lehetővé két mozgásszervi daganatokról szóló könyv megírását is – teszi hozzá.

A magyarországi csontszarkómás betegek 80 százalékát a klinika látja el, míg lágyrész szarkómánál ez az arány 20-25 százalék. Speciális esetben a csont áttétes daganatait is kezelik, protézist ültetnek be, melyhez szintén rendelkezésre áll regiszter. Dr. Szendrői Miklós két, specifikusan mozgásszervi daganatokkal foglalkozó nemzetközi társaságban is aktív szerepet vállalt, egyiknek a vezetője, másik vezetőségi tagja is volt.

„Felemelő érzés, ha az ember a saját szakterületén megélheti azt, hogy egy új terápia hatalmas lendületet ad az adott betegség kezelésében" – fogalmaz, arra utalva, hogy a nyolcvanas évek közepén vezettek be egy hatásos kemoterápiát, mely következtében a gyermekkori oszteoszarkóma esetén az addigi 30-40 százalékos túlélési mutató 65-70 százalékra nőtt. Ezzel párhuzamosan elindították Magyarországon az amputációt kiváltó végtagmegőrző műtéteket is, melyhez nagyban hozzájárult a klinika munkatársaival tervezett csonttumor endoprotézis rendszer, amely segítségével a csontdefektusokat, ízületeket pótolni tudják. Létrehoztunk egy csontbankot és kialakítottunk egy protézis rendszert is – összegezte Dr. Szendrői Miklós.

Az ortopédia egyébként más szempontból is nagy változásokon ment keresztül a klinika élén eltöltött több mint két évtized alatt. Ma már egyre idősebbeknél – akár 80-85 éves korban – is bátran operálnak, a térd- és csípőprotézis beültetések pedig slágerműtétekké váltak, évi kb. 15 ezret végeznek ezekből Magyarországon.

„Fiatalon, 43 évesen lettem klinikaigazgató, és majdnem negyed évszázada vezetem a klinikát, aminek elsősorban adminisztratív részében el is lehet fáradni" – mondja Dr. Szendrői Miklós arról, hogy milyen érzésekkel köszön le a tanszék vezetéséről. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy mivel nagyon szeret dolgozni, és máig 10-12 órát van bent, biztos benne, hogy megtalálja a helyét a klinikán. Reményei szerint többet tud majd foglalkozni a tudománnyal, a daganatos betegek anyagainak feldolgozásával, emellett terve, hogy beszáll az oktatásba és többet asszisztál a műtőben fiataloknak, továbbá reményei szerint több ideje lesz kilenc unokájára is. A teljes cikk itt olvasható

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink